Bjelovarsko-bilogorska županija će i u 2024. godini nastaviti sufinancirati troškove javnog prijevoza umirovljenicima, osobama s invaliditetom i redovnim studentima. Ovu pogodnost navedeni korisnici koristit će na temelju ugovora o sufinanciranju koje je župan Marko Marušić potpisao s predstavnicima prijevozničkih tvrtki Čazmatransom, Autotransom i Šafarom te s HŽ Putničkim prijevozom.

-Evo upravo smo potpisali ugovore na temelju kojih ćemo sufinancirati troškove prijevoza, kako željezničkog tako i autobusnog našim umirovljenicima, osobama s invaliditetom i redovnim studentima i time im šaljemo poruku da ih podržavamo i da podržavamo sve ono što oni rade i što će raditi u idućoj godini. Što se tiče konkretno željezničkog prijevoza kao što znate od 27. rujna uspostavljen je pilot projekt Vlade RH kojim redovni studenti mjesečne karte za putovanje željeznicom plaćaju 9,95 eura, a upravo taj iznos preuzet će na sebe Županija. Time će studenti s područja Bjelovarsko-bilogorske županije imati potpuno besplatan prijevoz vlakom. Što se tiče naših umirovljenika i osoba starijih od 65 godina isto tako zahvaljujući pilot projektu Vlade imaju besplatan prijevoz vlakom uz predočenje pametne kartice koja košta 2,65 eura. Troškove izrade te pametne kartice preuzet će Županija tako da će i ti korisnici imati potpuno besplatan prijevoz vlakom – kazao je župan Marko Marušić. Što se tiče osoba s invaliditetom i njihovih pratitelja župan je pojasnio da će Županija sufinancirati 50 cijene karte i tako im pomoći da lakše putuju. Osim željezničkog Županija će sufinancirati i autobusni prijevoz.

-Kao što znate 16. listopada stupila je na snagu javna usluga autobusnog prijevoza čijim uvođenjem su značajno pojeftinile cijene karata, a Županija za tu uslugu izdvaja gotovo 570 tisuća eura. Upravo smo potpisali ugovor za dodatno sufinanciranje cijene karata našim umirovljenicima koji će se unutar i izvan granica naše županije moći voziti po 60 posto nižoj cijeni. Županija će sufinancirati 50 posto i Čazmatrans 10 posto cijene karte – istaknuo je župan napominjući da će umirovljenici bez obzira vozili se unutar ili izvan granica županije plaćati samo 40 posto cijene karte. Župan je tom prilikom najavio da će Županija pronaći način da čim stupe na snagu pametne kartice na isti način pomogne i osobama s invaliditetom.

Zadovoljstvo ostvarenom suradnjom iskazao je i predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić.

-Moram iskazati zadovoljstvo jer imamo višegodišnju uspješnu suradnju s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, ali i posebno zadovoljstvo zbog ovog jedinstvenog sastanka gdje smo okupljeni i mi kao prijevoznici željeznicom i prijevoznici autobusnog prijevoza. To je onaj put gdje bi trebali svi surađivati i stvarati pretpostavke za kvalitetan integrirani javni prijevoz – kazao je Ukić.

Riječi pohvale zbog dobre suradnje i subvencioniranja javnog prijevoza u ime prijevoznika autobusnog prijevoza uputio je direktor Čazmatransa Damir Pavlović, a zadovoljstvo zbog ostvarenih pogodnosti iskazali su još i Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar te Vesna Trnski, predsjednica Odbora za umirovljenike Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije.