Jeste li se ikada zapitali otkuda dolazi koncept proslave Nove godine?

Proslave Nove godine nisu novotarija dvadesetog stoljeća. Još su „stari“ Mezopotamci slavili doček nekih 2000 godina prije nove ere!

Prvi siječnja nije uvijek bio standardni datum za obilježavanja Nove godine. Rimljani su, primjerice, Novu godinu slavili 1. ožujka, dok su neke kulture uzimale zimski ili ljetni ekvinocij za obilježavanje ovog datuma.

I novogodišnji darovi datiraju iz davnih vremena kada su Perzijanci imali običaj darivanja jaja kao simbola plodnosti i novog života.

Nova godina često se slavi uz vatromet i opću galamu. U davna vremena vjerovalo se da vatra i buka mogu odagnati zle duhove i donijeti sreću. Vatromet su izmislili Kinezi.

U nekim dijelovima Finske zadržao se običaj gatanja iz olova na Novu godinu. Malo se olova otopi u posudi i ubaci u zdjelu punu hladne vode. Voda brzo ohladi olovo koje očvrsne. Ovisno o tome koju je formu olovo zadobilo, onaj koji proriče pod svjetlom svijeće izriče budućnost osobi koja je izlila olovo.

Danci imaju tradicionalan običaj bacanja tanjura na ulazni prag drugih ljudi. Vjeruje se da ova praksa donosi nove prijatelje osobi na čijem se pragu nađu komadići razbijenih tanjura.

Španjolci imaju jako zabavnu tradiciju ustoličenu još 1895. godine. Točno u ponoć na Novu godinu, oni prilikom svakog otkucaja sata pojedu jednu bobicu grožđa. I ova praksa donosi sreću, a popularizirali su je uzgajivači grožđa koji su na taj način željeli potaknuti prodaju ovog voća koje je u to vrijeme obilno rađalo. 

U mnogim zemljama za Novu godinu jedu se posebne namirnice. U Irskoj i Njemačkoj jedu zeleno povrće koje povezuju s financijskom srećom. Japanci za Novu godinu jedu duge rezance jer za njih  simboliziraju dug i uspješan život. A Portugalci, Mađari, Austrijanci i Kubanci jedu svinjetinu koja donosi prosperitet i boljitak.

Mnogi ljudi dočekuju Novu godinu uz nezaobilazni šampanjac. Samo u SAD-u, tijekom novogodišnjih praznika popije se 360 milijuna čaša pjenušca.

U Belgiji, osim što svojim najmilijima zažele sve najbolje u Novoj godini, čestitke upućuju i kućnim ljubimcima te domaćim životinjama. Belgijanci vjeruju da razgovor sa životinjama donosi dobro zdravlje i sreću. Sličnu tradiciju imaju i Rumunji čiji farmeri slušaju što im „govore“ njihove životinje na novogodišnju noć.

Vjerovanje govori kako nije dobro šivati gumbe posljednjeg dana u godini jer postoji vrlo visok rizik od nerješavanja starih problema u novoj godini.

Zaboravite na društvene mreže. Psiholozi kažu da čak i ako sami provodite novogodišnju noć bolje je da se za Novu godinu držite podalje od društvenih mreža. Gledanje zanimljivog filma ili predstave bila bi bolja opcija.

Nemojte slaviti praznik u isključivo ženskom društvu. Ako ne postoji drugi način, nakon 12 sati morate izaći i čestitati muškarcima u okolini.

Svečana noć se ne može slaviti u staroj odjeći. Najradikalnija verzija ovog vjerovanja je: ne nositi nove stvari cijelog tjedna do praznika, već se 31. prosinca treba obući nova odjeća.

Ne možete slaviti praznik s praznim džepovima, inače ne možete sanjati o prosperitetu i financijskoj stabilnosti u narednoj godini.

Ne treba posuđivati novac uoči 31. prosinca i ne posuđujte novac od 31. prosinca do 19. siječnja.

Stvorite atmosferu mira i dobre volje bar na nekoliko dana i, prema narodnom vjerovanju, oni će se nastaviti tijekom cijele godine.