Ukrasi za božićno drvce potječu iz Njemačke iz 16. stoljeća, gdje su se koristili, zajedno s voćem i orašastim plodovima, za ukrašavanje drveća nakon što lišće opadne, kao simbol obećanja povratka proljeća.

Tek kasnije je drvce uneseno u kuću i također okićeno svijećama i papirnatim cvijećem.

Zahvaljujući njemačkim imigrantima koji su došli u Ameriku, tradicija se proširila i u inozemstvo, a pravi je procvat doživjela nakon 1840. godine, kada je kraljica Viktorija prikazana na crtežu dok s obitelji i suprugom njemačkog podrijetla slavi Božić oko okićenog drvca.

Budući da je uživao veliku popularnost, običaj se prvo proširio na Veliku Britaniju, a potom i na ostatak Europe i Amerike.

Ukrasi koji su korišteni za drvce bili su vrlo raznoliki, od voća do orašastih plodova, od papirnatih traka do svijeća, simbola zvijezda.

Često su se koristili i mali komadići filma kako bi reflektirali svjetlost i učinili da drvce zasja. S vremenom su se usavršavali i rađale su se prekrasne umjetničke interpretacije koje su uključivale nove materijale.

Njemačka je ostala jedini proizvođač staklenih ukrasa do 1925. godine, nakon čega je Japan počeo proizvoditi značajne količine, a zatim Čehoslovačka i Poljska, koje su imale jaku tradiciju u proizvodnji.

Dolaskom Drugog svjetskog rata prekida se opskrba Europe. Nakon toga, Corning Glass Works iz New Yorka ušao je u sektor božićnih ukrasa, proizvodeći ogromne količine zahvaljujući inovativnim strojevima.

Danas se ukrasi masovno proizvode u cijelom svijetu, s izuzetkom prekrasnih ručno izrađenih ukrasa.

Do sada smo govorili o ukrasima za drvce općenito, ali kada su se kuglice službeno pojavile? Također u Njemačkoj, gdje je Hans Greiner počeo proizvoditi tradicionalne staklene kugle kasnih 1840-ih u Lauschi.

Posebnost leži u činjenici da su kuglice bile prvi ukrasi posebno proizvedeni za božićno drvce.

Zašto su okrugle? Zato što su proizvođači bili inspirirani u njihovom dizajniranju izvornim ukrasnim materijalima, odnosno voćem i orašastim plodovima.

Njihov je oblik s vremenom postajao sve više sferičan.

Prije nego što su se industrijski proizvodile, božićne kuglice bile su od stakla i nisu bile nimalo jeftine, a samo su ih si bogati mogli priuštiti, piše Novi list.