Na gotovo svim stolovima ovih dana će se, bez sumnje, naći njeno veličanstvo – sarma!

Sarma ili sarmice su rolnice od kupusa koje predstavlja tradicionalno jelo u kuhinjama SrednjeSjeverneIstočne Europe i na Balkanu, odnosno Jugoistočnoj Europi i većeg djela zapadne AzijeSjeverne Kine, kao i djelovima Sjeverne Afrike

Sarma je riječ turskog porijekla i u najdoslovnijem prevodu odnosi se na – nešto zavijeno.

Božićni i novogodišnji blagdani ne bi bili potpuni bez sarme, tradicionalnog jela od kupusa i mesa koje ima i mnoge nutritivne vrijednosti. Sarma se pravi od kiselog kupusa koji se smatra jednom od najzdravijih namirnica za poboljšanje imuniteta zbog visokog udjela vitamina C, vitamina B6 i željeza.

Kad je riječ o sarmi, sa starom narodnom izrekom “Bolje da umre selo nego običaji” u ove bi se blagdanske dane složili brojni hrvatski građani, a i šire. Kad završi novogodišnja fešta, tjekom koje će mnogi i pretjerati u jelu i piću, sarma će po vjerovanju naših starih djelotvorno “izliječiti” i mamurluk i “osvježiti” nas poslije besane novogodišnje noći. I nećemo napraviti jednu ili dvije, već pun lonac, dio možda i zamrznuti, a najbolja je, to svi znaju, kad malo odstoji.

Iako sarmu svatko radi onako kako je naučio ili kako mu odgovara, postoji nekoliko pravila koja se ne bi trebala zaobilaziti.

Kod odabira glavica kupusa, birajte one plosnatijeg oblika jer ćete u takve listove lakše zamotati meso. Također, pripazite da glavica nije prevelika, kako bi vam u lonac stalo više sarmi.

Riža se u sarmi ponaša kao vezivno sredstvo i s njom ne treba pretjerivati. Ako stavite previše riže, sarma će biti gnjecava i neukusna.

 Pravilo da se u loncu uz sarmu kuha špek i dimljene kobasice kako bi imala poseban miris i okus, no bit će još bolja ako ove dodatke sameljete zajedno s mesom i tom mješavinom napunite listove kupusa.

Recept:

glavica kiselog kupusa
· 1 kg rezanog kiselog kupusa
· 1 kg buta
· par dimljenih kobasa
· 25 dkg špeka
· glavica luka
· šaka riže
· tri češnja češnjaka
· 2 žličice crvene paprike u prahu
· svinjska mast
· sol, papar, tri lista lovora

Ako je kupus prekiseli, operite ga hladnom vodom. Potom sameljite meso, posolite ga i popaprite te mu dodajte rižu, protisnuti češnjak i crvenu papriku. Sve dobro izmiješajte i probajte treba li dodati još začina.

Na svinjskoj masti popržite nasjeckani luk i dodajte mu špek nasjeckani na kockice te ga kratko popržite. Dimljene kobasice ogulite i sameljite te ih dodajte u mesnu smjesu. Smjesi potom dodajte poprženi luk i špek te sve zajedno dobro sjedinite.

Od glavice kupusa odvojite listove te sa svakog lista odrežite dio kocena kako biste lakše motali listove. Na sredinu svakog lista stavite malo mesa (količinu mesa odredite prema veličini lista), zamotajte ga, a krajeve utisnite u sarmu.

Na dno dubokog lonca stavite sitno rezani kupus pa na njega red sarmi i tako ponavljajte postupak dok ne dođete do vrha. Završite s rezanim zeljem na koje ste stavili listove lovora. Ako vam je ostalo listova, njih narežite na rezance i također stavite u lonac.

Sarmu prelijte vodom tako da ju potpuno prekrije, a na vrh stavite dvije žlice svinjske masti i crvenu papriku u prahu. Lonac poklopite i kuhajte oko dva sata. U ekspres loncu dovoljno je sat vremena. Sarmu poslužite s pire krumpirom ili kojim god prilogom želite.

Dobar tek!