Kraj godine županijska Udruga za zaštitu potrošača dočekuje na terenu, a njezini aktivisti ovih se dana nalaze među građanima na tržnicama u Bjelovaru, Daruvaru, Garešnici i Grubišnom Polju i upozoravaju ih da budu oprezni kod kupovine u ovo blagdansko vrijeme. Kupci u vrijeme potrošačke groznice, kaže predsjednik udruge Slavko Tremski, ne obraćaju dovoljno pažnje kakvu kvalitetu robe kupuju, a još manje vode računa o svojim potrošačkim pravima.

– Građane nastojimo educirati o njihovim pravima kako bi znali reagirati u slučaju problema, a zbog nadolazećih blagdana Božića i Nove godine te pojačane predblagdanske kupovine još ćemo i pojačati aktivnosti. Kupci posebno oprezni trebaju biti kod kupnje robe putem interneta i zato građanima dijelimo letke u kojima ih poučavamo kako kupovati online. Mnogi od njih ne znaju odgovore na brojna pitanja npr. tko snosi troškove povrata robe, kad ne važi pravo na povrat novca za kupnju putem interneta i druge pojedinosti kod plaćanja kreditnim karticama i slično – rekao nam je Tremski.

Županijska Udruga za zaštitu potrošača radno će započeti i sljedeću godinu, a već nakon blagdana nastavit će s edukacijama građana po temama iz mrežnog sustava kao što su sklapanje ugovora s operatorom, raskid ugovora, kvaliteta i sigurno korištenje usluge, prigovori na račune i druge. Posebna tema bit će zaštita djece na internetu, ali isto tako i starijih osoba koje su česta meta internet prevaranata. 

Izvor 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik