Posljednih par godina, Božić bez fritula jednako je teško zamisliti kao i Advent u Zagrebu.
Fritule su nastale u Veneciji u doba renesanse, a služile su kao posebna slastica za njihov poznati karneval. Dakle, fritule su originalno osmišljene kao karnevalska poslastica!
Iako ih u Hrvatskoj ponajprije povezujemo s Kvarnerom, Istrom i Dalmacijom, a prave se i u Sloveniji i Veneciji, fritule se danas mogu kušati diljem zemlje, posebno u vrijeme adventa. Zovu se još i uštipci, pršurate, frite ili prikle, a recepti za fritule razlikuju se od regije do regije.
Vrlo su slične talijanskim zeppolama, a tijesto im je slično tijestu za krafne, samo što su manje od klasičnih krafni. Ovisno o mjestu u kojemu se prave, mogu im se dodati orasi, jabuke, grožđice, naribana korica naranče, jogurt, vanilija ili limun, a često im se dodaje i neki liker ili rakija, kako tijekom pečenja ne bi upile previše ulja.
Napisati ćemo vam recept najfinije fritule chefa Melkiora Bašića.
Za pripremu fritula chefa Melkiora treba vam jedna zdjela u koju ćete staviti sljedeće sastojke:
1 čvrsti jogurt
1 jaje
1 vanilin šećer
žlica šećera
prstohvat soli
korica od limuna
korica od naranče
1 jabuka naribana bez kore
malo rakije (0,01l)
sok od jedne naranče
1 prašak za pecivo (zadnje stavite u posudu)
Sastojke promiješajte s pjenjačom. Normalno je da se naribana jabuka slomi na manje komadiće pa vas to ne mora brinuti. Dodajte oštrog brašna po potrebi (cca 100 g – 150 g, količina ovisi o soku iz naranče i sočnosti jabuke). Također, možete kombinirati oštro i glatko brašno u omjeru 70% oštro:30% glatko).
Savjet chefa Melkiora je da uvijek imate jednu šalicu s uljem sa strane dok pržite fritule. U nju svaki put trebate umočiti žlicu prije nego zagrabite smjesu za fritule.
Fritule pržite u dubokom ulju ugrijanom na cca 175 stupnjeva. Izvadite pržene fritule na papirnati ubrus, pustite da se malo ohlade i pospite šećerom u prahu. Možete ih slobodno posipati kristal šećerom i cimetom, a cimet možete dodati i u smjesu. Pustite mašti na volju i uživajte u najfinijim blagdanskim slasticama.