Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave poništila je odluku Grada Bjelovara o povjeravanju posla održavanja zelenih površina tvrtki ‘Cvjetni atelje Marina’. Grad se tako, barem na neko vrijeme, nalazi u vakuumu bez odgovornog subjekta za održavanje javnih zelenih površina, a ova situacija već označava drugi put da se ista odluka grada poništava od strane Državne komisije.

-Dobili smo odluku Državne komisije za provođenje postupaka javne nabave i oni su ponovno odbili odluku. Donijeli su odluku o poništenju odluke Grada Bjelovara da izabere tvrtku koja je već do sada održavala zelene površine. Mi smo tvrdili da drugi prijavitelj koji je ponudio jeftiniju ponudu je iz reference stavio održavanje kanala Hrvatskih voda. Mi smatramo da nije isto održavati kanale Hrvatskih voda i da to nije dovoljna dobra referenca da bi se održavale zelene površine u centru grada. Nažalost, odbijeni smo tako da nam je Državna komisija naložila da ponovno vratimo u postupak i da ponovno ocjenjujemo ponude i nastavit ćemo tu proceduru. Vidjet ćemo kako i na koji način će se taj daljnji dio postupka provesti, rekao je gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak.

Najavio je i da će u Gradu vidjeti ostale pravne mogućnosti koje su ostale jer tu će sada zasigurno ići sa žalbom na žalbu i slijedi pravna bitka.

– Mi ćemo poštivati odluku Državne komisije, a sad ćemo vidjeti kako će se u sljedećoj fazi odluka donijeti. To prepuštam stručnim službama. U svakom slučaju, uzet ćemo i dodatne savjetnike. Uzet ćemo pravne tvrtke jer očito da se tu vodi pravna bitka. To je sve legitimno i zakonski i zato sam ja i tražio da se ne rade nikakvi pritisci i na Gradskom vijeću vidjelo se da postoje određeni vijećnici koji su tu aludirali u nekim smjerovima. Međutim, treba pustiti ljude da odluče. U svakom slučaju malo iznenađujuće, to je odluka Državne komisije, mi ćemo ju poštivati, najavio je Hrebak.

Na pitanje prijeti li Bjelovaru zagrebački scenarij po pitanju održavanja zelenih javnih površina, Hrebak je decidirano odgovorio da ne prijeti.
– Ne, ne prijeti jer imamo opciju kojom ćemo sada raditi dok se ovaj postupak ne završi. Prvo ćemo angažirati pravne stručnjake, ali nema prijetnji jer imamo Komunalac koji je sposoban, zaključio je Hrebak.

Uz sve ovo, Grad Bjelovar će morati platiti tvrtki Binđo 13.400,00 eura za nadoknadu troškova za pokretanje žalbenog postupka, ukupno 26.800,00 eura, s obzirom da je ovo već druga usvojena žalba.