Kada pogledate poljubac u bilo kojem holivudskom filmu, na slici ili na skulpturi, vidjet ćete parove koji se naginju udesno.

Zašto je to tako? Njemački istraživač je posmatrao preko 100 parova i primjetio da je dvije trećine njih nagnulo glavu udesno. Naučna zajednica generalno smatra da ovaj instinkt nastaje kada prirodno nagnemo glavu udesno.

A zašto se ljubimo u usne? Ljubimo se u usne jer nam to pruža dobar osjećaj. Usne imaju više završetaka nego bilo koji drugi dio tijela, tako da je poljubac u usne prirodan način da se doživi zadovoljstvo i potakne lučenje hormona zadovoljstva.

Ljubljenje zahtijeva ozbiljnu snagu mišića.

Za kordinaciju jednog poljupca potrebno je 146 mišića, uključujući 34 mišića lica i 112 posturalnih mišića.

Tim britanskih istraživača sa Raine Instituta u Londonu, proučavao je parove koji se ljube posmatrajući ih na magnetnoj rezonanci. Otkrili su da je poljubac uglavnom uključivao orbicularis oris – mišić oko usta.
Postoji mnogo korisnih stvari koje možete doživjeti od ljubljenja, ali jedna zanimljiva činjenica je da ljubljenje može pomoći da ojačate mišiće lica.

U poljupcu koristite ne samo mišiće lica, već i približno 112 posturalnih mišića – rekao je profesor MekGrouter..

Kralj je jednom naredio da se ljubljenje zabrani.

Kralj Henri VI je 16. jula 1439. zabranio ljubljenje usta na usta u Engleskoj.

Htio je spriječiti širenje bolesti u kraljevstvu. Ovo je izazvalo mnoge druge čudne zabrane ljubljenja širom svijeta, gdje ljubljenje u javnosti nije bilo samo zabranjeno, već se u nekim oblastima kažnjavalo smrću.

Francuski poljupci zadavali su putnicima glavobolje.

Početkom 20. vijeka toliko se francuskih putnika ljubilo u vozilu da su morali potpuno zabraniti ljubljenje.

Gotovo da nije bilo epskih filmskih poljubaca.

„Titanik“, „Kazablanka“, „Prohujalo sa vihorom“… Neki od najvećih poljubaca Holivuda gotovo da se nisu ni dogodili.

Ali reditelji su imali izlaz. Tokom snimanja filma Notorious iz 1946. godine, Alfred Hičkok je natjerao Ingrid Bergman i Kerija Granta da se više puta ljube, nakratko prekinuti dijalogom i pokretom. Sada se ta scena smatra jednom od najseksipilnijih filmskih scena tog vremena.

Na sreću, ova zabrana je ukinuta kasnih 1960-ih.

Rekordni poljubac para je nevjerovatan.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, rekord za najduži poljubac pripada Ekačaiju i Laksani Tiranarat sa Tajlanda.

Ovi šampioni su se ljubili 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi.

Ljubljenje spašava živote.

Čuvena studija Kloroks je jednom otkrila da su muškarci koji su se ljubili i primali poljupce u obraz od svojih žena prije odlaska na posao živjeli pet godina duže od svojih kolega koji se nisu ljubili.

Poljubac jača imunitet, može sniziti krvni pritisak, ublaži stres i anksioznost jer srce kuca brže, a krvne žile se šire.

Ljubljenje ima nevjerovatne zdravstvene prednosti

Ljubljenje partnera je upravo ono što doktori preporučuju.

Ljubljenje može sagorjeti kalorije, točnije oko dve do tri kalorije u minuti, ojačati imunitet, ublažiti bol i spriječiti karijes.