Od 8. siječnja u Bjelovaru počinje odvoz biootpada

Bjelovarski Komunalac od 8. siječnja 2024. godiine kreće s prikupljanjem biootpada.

– Za stambene zgrade ide jednom tjedno, a za obiteljske kuće ide jednom u 14 dana. Ono što je bitno, vozi se na isti dan kada se prikuplja miješani komunalni otpad, ali  s drugim specijaliziranim vozilom. Tako da ako vidite kamion Komunalca koji je prošao, a nije uzeo ili spremnik ili vreću, dolazi drugo, striktno specijalizirano koje smo nabavili za taj otpad, pojasnila je predsjednica Uprave Komunalca Ivana Jurković Piščević.

Svi vlasnici stanova u stambenim zgradama dobit će košarice i na dvorištu zgrada bit će jedan veliki spremnik.

– Mislim da je negdje 90 posto spremnika podijeljeno obiteljskim kućama, a ovih deset posto, ili građani nisu bili doma ili su tek sad u procesu prikupljanja. Zbog loših informacija neki su u šestom mjesecu počeli puniti te spremnike. Rekli smo da ne, nego tek kad prikupljanje krene od siječnja. Ono što je bitno, unutra ne bi smjela ići termički obrađena hrana, niti kosti životinjskog podrijetla. Sve ostalo može, pogotovo ako netko ima na rubnim dijelovima grada, na područjima općina, ostatke bale sijena ili nečega. Dapače, to je jako dobar materijal za dobar kompost, kaže Jurković Piščević.

Po procjenama u miješanom komunalnom otpadu nalazi se 30 do 40 posto biootpada, a njegovim izdvajanjem  zeleni spremnici će se rjeđe puniti.

– U pokusnom radu kompostane napravili smo kompost koji je neovisni laboratorij definirao kao kompost prve klase. Sada radimo na projekcijama kako s tim kompostom s jedne strane izaći na tržište, ali s druge strane da taj isti kompost bude poticaj građanima da što više odvajaju, zaključila je predsjednica Uprave Komunalca.