Danas je međunarodni dan čaja.

OVAJ NAPITAK IMA RIJEŠENJE ZA SVE PROBLEME

U ove zimske dane kad haraju razne boleštine, čaj je zasigurno jedno od najtraženijih pića. No možda niste znali da je riječ o napitku koji je nastao čak prije više od četiri tisuće godina

Prema jednoj legendi, kineski car Shen Nong otkrio je tajnu pripreme ovog napitka prilikom jednog od svojih mnogobrojnih lovačkih izleta 2737. godine prije Krista. Kada je htio prokuhati nešto riječne vode, posudu na vatri mu je vjetar donio jedan list sa stabljike čaja koja je u blizini rasla. Voda u posudi je brzo promijenila boju i do careva nosa je došao neobičan i njemu nepoznat miris. Radoznalo je popio nekoliko gutljaja tekućine i bio je oduševljen aromom, a vrlo brzo je osjetio osvježenje i umor od dugotrajnog lova je nestao.

ČAJ BI TREBALI PITI TIJEKOM CIJELE GODINE

UJUTRO budi, osvježava duh i misli, podržava kreativnost i potiče volju.

U PODNE opušta, obnavlja i čisti organizam, olakšava probavu, posebno teško probavljive hrane, vraća organizmu vodu.

NAVEČER opušta od naporna dana, umiruje, uspavljuje, daje osjećaj mira i zadovoljstva, olakšava probavu i osigurava bolji i mirniji san.

ZIMI grije, opušta, ispunjava duge večeri, pobuđuje volju, daje energiju.

LJETI osvježava, smanjuje znojenje, osigurava organizmu dovoljne količine vode, vitamina i ostalih elemenata, čisti organizam od toksina, diže energiju, vraća volju.

JAKO DOBRO DJELUJE NA VAŠ ORGANIZAM.

Šalica za razbuđivanje, ispijanje toplog napitka kad sve krene u krivom smjeru, šarene čajanke u društvu, uživanje u čarobnim okusima prije spavanja. Čaj pravi društvo kroz cijeli dan i u svim prilikama!

Zeleni, bijeli i crni čaj sadrže tein i kofein. Dokazano je da je šalica čaja zdravija od šalice kave, a tein iz čaja donosi energiju i razbuđuje gotovo s istim efektom kao i kava.

SA ŠEĆEROM ILI BEZ ?

Većina čajeva nema dodanih šećera, dok su neki lagano zaslađeni sokom šećerne trske. U svakom slučaju pripazite pri dodavanju šećera i u slučaju potrebe za slatkim bolje se odlučiti na smeđi šećer ili med.

ANTIOKSIDANS

Zeleni čaj,crni čaj…svi oni potjeću od iste biljke Camellia sinensis. Spomenuti antioksidansi iz čaja mogu spriječiti razvoj raka mjehura, pluća, dojke, želuca i debelog crijeva.

Napominjemo da industrijski napravljeni ledeni čajevi koje nalazimo na policama trgovina nisu ništa drugo nego prezaslađeni sokovi koje treba izbjegavati u širokom luku.  Domaće je domaće, a još bolje kad se i biljke za čaj suše kod kuće!