Na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije usvojen je proračun za 2024. godinu u visini od 96.909.522,00 eura što predstavlja smanjenje od 31,10 posto ili 43.747.097,00 eura u odnosu na ovogodišnji. Kako je rekao župan Marko Marušić predstavljajući proračun, do smanjenja je došlo zato što od 1. siječnja 2024. godine bjelovarska Opća bolnica „dr. Anđelko Višić“, kao i sve ostale opće i županijske bolnice u Hrvatskoj, prelazi u nadležnost države.

– Time financijski plan bolnice više neće biti dio konsolidiranog proračuna Bjelovarsko bilogorske županije. Upravo zbog toga Plan proračuna za 2024. godinu u odnosu na ovu 2023. manji je za 31 posto, odnosno za nešto više od 43,7 milijuna eura. Zbog javnosti želim naglasiti da ovo smanjenje proračuna ni u kojoj mjeri ne utječe na aktivnosti i funkcioniranje Bjelovarsko-bilogorske županije. Ta sredstva namijenjena su za funkcioniranje bolnice i županija na njihovu raspodjelu nije mogla utjecati. Ovo govorim jer je jako važno da javnost razumije da izdvajanjem bolnice iz proračuna mi ništa ne gubimo. Bolnica ostaje tu gdje jest i pružat će zdravstvenu skrb našim građanima kao i dosad, a tko će nad njom imati osnivačka prava uistinu je manje važno za sve nas, kazao je župan Marušić još jednom se zahvalivši Vladi i premijeru Plenkoviću što je država preuzela otplatu kredita za novu zgradu bolnice i spasila županijsko zdravstvo od kolapsa.

Proračun realan i razvojan

Marušić je proračun predstavio kao realan i uravnotežen s realno planiranim prihodima i rashodima te razvojan u onoj mjeri u kojoj može biti.

– Kao što znate, mnoge stavke u proračunu su nam zadane. Govorim to zato što često čujemo da za nešto ili nekoga treba više izdvajati, da treba osigurati veća sredstva nego što su planirana. To je uvijek puno lakše reći nego ostvariti. Oni koji to govore, zaboravljaju da ako želite nekome dati više tada nekome morate smanjiti, a to je uvijek problem. Moramo istaknuti da smo odgovornim i racionalnim upravljanjem postigli to da sada možemo postupno povećavati sredstva gdje je potrebno. Naša je želja i cilj, i to uvijek naglašavam, da potpore koje osiguravamo za razvoj gospodarstva, poljoprivrede, za udruge, bilo braniteljske, sportske ili one u kulturi i tehničkoj kulturi iz godine u godinu povećavamo. I u ovom proračunu to smo i učinili. Upravnom odjelu za gospodarstvo proračun smo povećali za nešto više od 2,5 milijuna eura u odnosu na ovu 2023. godinu. Planirali smo povećanje po svim mjerama i aktivnostima, a to se posebno vidi kod onih mjera za koje je vladao najveći interes. Tako smo mjeru za nabavku novih i rabljenih strojeva i opreme povećali za gotovo 40 tisuća eura, mjeru sufinanciranja uređenja proizvodno poslovnih objekata i obrtničkih radionica za gotovo 17 tisuća eura. Veća sredstva smo planirali i u poljoprivredi, pa smo tako povećali potporu u stočarskoj proizvodnji sa 65 na 80 tisuća eura. Potpore udrugama u poljoprivredi s 9 na 25 tisuća eura, poticanje prodaje poljoprivrednih proizvoda sa 10 na 13 tisuća eura, potpore za premije osiguranja sa 93 na 100 tisuća eura. Od povećanja moram spomenuti i to da smo utrostručili sredstva za programe javnih potreba u kulturi, pa smo tako povećali i planirana sredstva za rad udruga i vjerskih zajednica sa 66 na 75 tisuća eura.

Osigurana sredstva za niz važnih projekata

 Od projekata župan Marušić je prilikom predstavljanja proračuna izdvojio  projekt dogradnje Doma za starije osobe Bjelovar, za koji su u narednoj godini planirana sredstva za izradu projektno tehničke dokumentacije.

– Svjesni smo da su potrebe velike i da nedostaje mjesta u domu i zato smo išli u planiranje ovog projekta. Naš plan je tamo značajno unaprijediti uvjete boravka i podići kvalitetu usluga, kao i proširiti lepezu usluga koje dom danas pruža. Realizacija izgradnje ovisit će o natječajima i dostupnosti izvora financiranja. Ovdje želim istaknuti još jedan projekt koji planiramo i za koji postoji velika potreba, a to je projekt izgradnje sportske dvorane Gimnazije Bjelovar, za koju je u tijeku savjetovanje s javnošću. Prema preporuci projektanata ispod dvorane planiramo izgradnju podzemne garaže koja će doprinijeti smanjenju nedostatka parkirnih mjesta u središtu grada.

Planirana su sredstva za dovršetak dvorane u Hercegovcu, projekt energetske obnove Tehničke škole Bjelovar te projekt uređenja zgrade Školskog dispanzera Doma zdravlja u Daruvaru.

– Kad spominjem zdravstvo moram spomenuti i to da u 2024. godini nastavljamo sa sufinanciranjem liječnika i medicinskog osoblja zaposlenih u našim zdravstvenim ustanovama. Kao što znate, sufinanciramo troškove podstanarstva, subvencioniramo kamate na stambene kredite te sufinanciramo troškove stručnog usavršavanja. Sve to činimo kako bi zadržali postojeće i privukli nove liječnike i potrebno medicinsko osoblje, a sve u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite naših građana, dodao je Marušić.

Najveći planirani projekt u 2024. godini je projekt unapređenja ponude lječilišnog i wellness turizma Daruvarskih toplica vrijedan nešto više od 17 milijuna eura.

– To je projekt koji bi, nakon što se realizira, trebao značajno  unaprijediti ponudu Daruvarskih toplica i pomoći da se učvrste na poziciji jednih od najboljih toplica u Hrvatskoj. Više je nego razvidno da radimo maksimalno koliko možemo u uvjetima koji nisu nimalo idilični. Ali ne žalimo se i ono što smo planirali ostvarit ćemo na zadovoljstvo naših građana zbog kojih sve ovo i radimo, zaključio je župan Marušić.