U aktualnom satu 15. sjednice Županijske skupštine BBŽ 8 vijećnika i vijećnica postavilo je svoja pitanja. Pitanja su bila vezana uz poljoprivredu, liste čekanja u bjelovarskoj općoj bolnici, primarnu zdravstvenu zaštitu, centre izvrsnosti, a najviše vezano uz školstvo.

Prvi je pitanje postavio Marijan Sabolović kojeg je zanimalo koliko je sredstava iz županijskog proračuna ove godine otišlo poljoprivrednicima te koliko mogu očekivati 2024. godine?

Marijan Sabolović

Odgovorio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zlatko Pavičić koji je kazao kako se u 2023. godini na županijski javni poziv javilo 878 poljoprivrednika prema kojima je županija isplatila 248 tisuća eura, što je 20 tisuća eura više nego godinu prije kada se na javni poziv javilo 865 poljoprivrednika. Za mjere koje su se najviše koristile u 2024. godini slijedi povećanje sredstava.

pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zlatko Pavičić

– Stočarska proizvodnja sa 65 tisuća 2024. ide na 80 tisuća eura potpore, premije osiguranja ili potpore policama osiguranja za osiguranje poljoprivrednih usjeva s 93 tisuće ide na 100 tisuća i prodaja poljoprivrednih proizvoda s 10 tisuća na 13 tisuća. Gledali smo ekvivalent prijava kakve su bile u prošle tri godine tako smo radili projekciju za 2024. godinu, rekao je Pavičić.

Zlatko Barila je ravnateljici Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić” Bjelovar ukazao na duge liste čekanja za preglede i pitao zašto se ne ugleda na čakovečku bolnicu koja je uspjela smanjiti liste čekanja, na što mu je ravnateljica Sanela Grbaš Bratković odgovorila da bjelovarska bolnica u smanjivanju listi čekanja ima bolje rezultate od čakovečke.

Zlatko Barila

– U zadnje vrijeme se sve više govori o listama čekanja za dijagnostičke preglede. Ti svi pregledi do kraja ove godine moraju biti ispod 270 dana za prve preglede. Naša bolnica je dovela te liste čekanja za sve dijagnostičke preglede koje pruža ispod 270 dana. Za te iste preglede u Čakovcu za pet pregleda ne mogu to dostići. Za ultrazvuk srca koji oni ne mogu sami riješiti, mora im pomoći Ministarstvo. Mi imamo za prvi pregled 38 dana čekanja. Ima nekih pretraga koje su nam, moramo reći na rubu, recimo magnetska rezonanca koja je ispod tih 270 dana zadovoljavajuća. Ali ono što moram reći, ona radi dvije smjene svaki dan od 7 ujutro do 11 navečer. Ja moram reći da sam ja ponosna na te ljude koji to rade. Ponosna sam na cijelu moju ekipu i bez obzira na to što se mi nismo hvalili u medijima, mi smo to jako dobro odradili, odgovorila je Grbaš Bratković.

Ravnateljica Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić” Bjelovar Sanela Grbaš Bratković

Anamarija Šepl Plentaj postavila je pitanje o ulaganjima u primarnu zdravstvenu zaštitu na što joj je župan Marušić odgovorio kako se ulaže u energetske obnove ispostava Doma zdravlja Daruvaru i Grubišnom, te da je uređen prostor obiteljske medicine u Bjelovaru, kao i stomatologije te je saniran krov na ispostavi Doma zdravlja u Čazmi. Odobrena su i sredstva za uređenje školskog dispanzera u Daruvaru, a planira se energetska obnova ispostave Doma zdravlja u Garešnici.

Anamarija Šepl Plentaj

Damir Bajs je postavio pitanje u vezi Centara izvrsnosti s kojima se krenulo u vrijeme kada je on bio župan te zašto s njima nije nastavljeno?

Damir Bajs

Župan Marušić je rekao kako je provedena analiza rada centara izvrsnosti koja u županiji nije postojala, a nakon analize koju je provela nova županijska vlast održan je sastanak u Varaždinskoj županiji koja je među najboljima u Hrvatskoj po pitanju Centara izvrsnosti kako bi se primijenili primjeri dobre prakse.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić

– Provedena je anketa među učenicima naših škola kako bi se ispitala sama zainteresiranost  učenika i u suradnji s Centrom izvrsnosti Varaždinske županije nabavljamo test koji  navedeni centar  koristi za identifikaciju nadarenosti učenika. Nakon toga mi ćemo u suradnji s ravnateljima škola koji su nositelji centara izvrsnosti započeti realizaciju istih, rekao je Marušić.

Boro Bašljan

Boro Bašljan je pitao kada se može očekivati završetak sportske dvorane u Hercegovcu, na što mu je župan kazao kako je izvođač radova odabran i da će u 2025. godini dvorana sigurno biti u potpunosti završena.

Slavko Prišćan postavio je pitanja vezana uz novu zgradu Glazbene škole Bjelovar koja treba biti završena do kraja godine  i upozorio na lošu situaciju u školama u Predavcu, Podgorcima i Zrinskom Topolovcu.

Slavko Prišćan

Župan Marušić je odgovorio kako je u tijeku tehnički pregled škole nakon kojeg bi u drugom polugodištu djeca mogla krenuti na nastavu u nove prostore Glazbene škole. Što se tiče navedene tri škole Županija je u razgovorima s Ministarstvom o tome kako riješiti te probleme te da je plan da do 2027. godine sve škole kojima je osnivač Županija krenu s jednosmjenskom nastavom.

Zoran Bišćan je na kraju aktualnog sata od župana tražio komentar na najavljenu izgradnju sportske dvorane Gimnazije Bjelovar.

Zoran Bišćan

– To je svakako važan projekt za naš Bjelovar. Naša Gimnazija otkad postoji nije imala svoju dvoranu, što je svakako nedopustivo. Mi smo napravili analizu stanja, dobili smo mišljenje konzervatora i od prije desetak dana krenuli smo u javno savjetovanje putem naše web stranice gdje naši građani imaju  priliku iskazati svoje mišljenje. Naš plan je da ovaj projekt ima i širu namjenu, pa smo predvidjeli i mogućnost izgradnje podzemne garaže i još nekoliko dodatnih sadržaja, rekao je Marušić.

Ines Šarić

Pitanje u aktualnom satu postavila je i Ines Šarić, no na njega nije dobila odgovor zbog povrede poslovnika, tj. nije postavila pitanje koje je prijavila da će postaviti.