Iris je tajni sastojak parfema koji je Koko Šanel nosila cijelog života, kao i mnogih legendarnih parfema.
Među njima su „Iris Silver Mist“, muški parfem „Dior Homme“, kao i Lancome „La Vie Est Belle“, parfem koji je u nekoliko godina zaredom proglašen najprodavanijim parfemom u Francuskoj.
Iris je cvijet koji je visok, ljubičast, uspravan i elegantan. Vrsta koja se koristi u kozmetičkoj industriji naziva se Iris palida, ili bijela perunika. Raste na Jugu Francuske i možda je najcijenjenija mirisna esencija kreatora parfema koji rade za najluksuznije brendove u svijetu.
Cvjetovi irisa se suše 2 do 3 godine, sve dok ne postanu tvrdi poput komada drveta. Nakon toga se melju u fini prah, i tek se tada se dobiva esencija, u procesu destilacije.

Predfinalni proizvod destilacije je puter od cvijeta, koji se zatim ponovo destilira. Cijena kvalitetnog irisovog putera dostiže i do 100 000 eura po kilogramu.

Zbog ćega je iris toliko poseban i zbog čega se stavlja u formulu parfema?

– Ono što je najzanimljivije kod esencije irisa je da što ga duže nosimo na koži, on miriše jače kaže Kristofer Šeldrejk, stručnjak za mirise u kući „Šanel“.

Zanimljivo je da kuća „Šanel“ ima svoje plantaže irisa na jugu Francuske. Mnogi parfemi ove kuće imaju esenciju irisa u svojoj osnovi. Među najpoznatijima su „N°19 Poudré“ i „L‘Iris de Fath“.