Bliži se Božić i vjerujemo da će vam ovi Linzeri dobro doći.
Bake, mame, tetke, pozovite svoju unučad, djecu i nećake i poigrajte se s njima u izradnji ovih finih keksića. Njima će to ostati u lijepom sjećanju a vama će dobro doći mala pomoć u kuhinji.
Ovi Linzeri se mogu pripremiti i dva tjedna prije Božića jer mogu stajati u kutiji.
- TIJESTO:
- 450 gr brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 250 gr margarina ili maslaca sobne temperature
- 180 gr šećera
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 1 vanilin šećer
- naribana korica jednog limuna
- sok od pola limuna
- OSTALO:
- marmelada po želji za spajanje
- šećer u prahu za posipanje
Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo. U sredini napravite udubinu i nastavite dodavati izrezani margarin ili maslac sobne temperature, šećer, jaje, žumanjak, vanilin šećer, koricu naribanog limuna i sok od limuna. Sve sastojke umijesite rukom. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač na 1h.
Radnu površinu pobrašnite, postavite ohlađeno tijesto, malo pobrašnite i površinu tijesta, te ga razvaljajte. Za izrezivanje možete koristiti oblike po želji, samo gledajte da bude jedan veći, a drugi manji sa kojim ćete napraviti prazninu u u sredini linzera. Tijesto izrezujte sa većim oblikom, svaki puta ga umočite u brašno prije izrezivanja. Pola dobivenih oblika izrezujte sa manjim izrezivačem, isto ga umačite u brašno. Dobit ćete jednak broj punih i praznih linzera.
Slažite ih na masni papir u tepsiji. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 10 min. Ostavite linzere da se sasvim ohlade. Šećer u prahu posipajte po linzerima koji su u sredini prazni. Na pune linzere pomoću fišeka ili žličice nanesite marmeladu po želji. Koristila sam domaću marmeladu od šljive. Spojite linzere.