Od Svete Lucije do Božića ima samo još 12 dana. Lucijino ime znači ‘svijetlo’. Ona kao da na neki način već naviješta veliko svjetlo božićne noći.

13. prosinca Crkva slavi spomendan svete Lucije, djevice i mučenice iz 4. st., zaštitnice mučenika, slijepih i slabovidnih. 

Sveta Lucija (284. – 303.) kršćanska je mučenica koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. godine. O životu sv. Lucije pouzdano znamo malo. Ona je jedna od posljednjih žrtava velikog progona za cara Diokecijana, a blagdan joj se već spominje u 400. godini. Kao i o mnogim drugim svetcima, tako je i o njoj nastala legenda koja joj stavlja izgovorene lijepe riječi: ”Kad čisto živim, tijelo je moje stan Duha Svetoga”. Razjaren poganski mučitelj zgrozio se na to: ”Dat ću te otpremiti u kuću bludnica da ti bude oskvrnjena čistoća i onda će te ostaviti tvoj Duh Sveti”. A mudra je djevica odgovorila: ”Ako mi budeš na silu oduzeo čistoću, moja duša ne će biti oskvrnjena, nego ću imati na nebu dvostruku krunu. Grijeh je samo ono što čovjek učini slobodnom voljom”. Bog je sačuvao pred poganima djevičanstvo svoje službenice.

Djeca se na dan svete Lucije igraju svjetlom, noseći ga od prozora do prozora, da bi svojom dobrotom, jednostavnošću, priprostošću omekšali naša srca i omogućili radost i svjetlo na našim licima. Djeca su već sama svjetlo, toplina, nježnost, nevinost i život. Neka nam današnja svetica pomogne da budemo kao djeca.

Sveta Lucija štuje se kao mnogostruka zaštitnica – slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.