U utorak 12. prosinca je održana 3. redovna sjednica Skupštine Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske Županije, a nakon toga i dodjela priznanja zaslužnim obrtnicima.

Na sjednici je usvojen Prijedlog Izmjene i dopune Financijskog plana Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije za ovu godinu te Financijski plan i Plan rada za iduću godinu.

Damir Pavec predsjednik Obrtničke komore BBŽ

– Stanje u obrtništvu je ove godine, rekao bih, čak jako dobro. Na 30. studeni ove godine bilježimo 1428 obrta, što je u odnosu na 30. studeni prošle godine povećanje od 111 obrta. Naravno, ukupno je otvoreno 215 obrta, no, međutim, 104 su zatvorena. S obzirom na povećanje od 111 obrta, jako smo zadovoljni, rekao je Damir Pavec predsjednik Obrtničke komore BBŽ i dodao kako se u zadnje vrijeme najviše otvaraju obrti vezani uz fitnes i njegu tijela.

Skupštini je prisustvovao i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić koji se posebno osvrnuo na mjere koje je Županija u dogovoru s komorom namijenila obrtnicima.

Župan Marko Marušić

– Drago mi je da kad podvučemo crtu da su te mjere izuzetno dobro prihvaćene i siguran sam da su došle na  prave adrese. Isto tako mogu najaviti u 2024. da će Bjelovarsko-bilogorska županija raspisati osam novih mjera. Povećali smo iznose mjere za one naše najatraktivnije mjere, a to je sufinanciranje kupnje strojeva, novih i rabljenih sa dosadašnjih 78 tisuća eura na 120 tisuća eura. Isto tako i ona mjera koja se pokazala itekako dobra, a to je uređenje poslovnih prostora, garaža i svega ostalog je isto tako povećana na 70 tisuća eura kao i mjera pomoći novootvorenim obrtima sa 6 tisuća na 10 tisuća eura, rekao je Maruššić.

Nakon 3. redovne sjednice Skupštine dodijeljena su priznanja u kategorijama “Zlatne ruke”, “Mlade ruke” te “Plaketa Obrtničke komore Bjelovar”.

Priznanja  “Zlatne ruke” primili su vlasnica frizerskog obrta iz Bjelovara Danijela Jukić, Vesna Bok vlasnica cvjećarsko-svječarskog trgovačkog obrta iz Ivanske, Marina Ivanko iz Daruvara vlasnica ugostiteljskog obrta, vlasnica frizerskog obrta Ksenija Duk iz Garešnice te bjelovarski ugostitelj Nuhi Ismaili.

Obrtnička komora svake godine posebno ističe najbolje učenike na prijedloge njihovih škola, motivirajući ih za daljnje postignuće, što je bio slučaj i ove godine. Ovogodišnje priznanje “Mlade ruke” zaslužio je učenik Srednje škole Čazma Sven Sudarević budući strojobravar, učenik Srednje škole Bartola Kašića u Grubišnom Polju  Petar Marin Bubaš budući automehaničar te Matej Sabolić iz Obrtničke škole Bjelovar, također budući automehaničar.

Osim toga, posebna priznanja s pisanim zahvalnicama dodijeljena su pojedincima koji su istaknuto podržali rad Obrtničke komore. To su zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić, načelnik Općine Končanica Zlatko Bakunić te bivša tajnica Obrtničke komore BBŽ, sada umirovljenica, Jasna Trupac.

Ivica Ćurić nagrađen je poveljom Komore za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih institucija. Osim toga, obrtnici Sanko Šumbera, Branka Jurić i Danijel Šikljan dobili su priznanje za izniman doprinos razvoju obrtništva i unapređenju rada obrtničkih asocijacija, dok su Katarina Katić i Darko Lončar primili zahvalnice za iznimni doprinos poticanju i unapređenju rada obrtničkih asocijacija.