Cijene domaćih odojaka na sajmu dosegle su nezapamćene visine, ostavljajući potrošače u izazovnoj situaciji pri odabiru pravog božićnog pečenja. Prošlog ponedjeljka, na sajmu u Bereku, cijena odojaka po kilogramu žive vage kretala se od 5,5 do 6 eura, što je značajno  povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Danas, za odojka teškog otprilike 25 kilograma žive vage, potrebno je izdvojiti čak 150 eura, što iznosi gotovo 1.100 kuna.

Vlado Krpan, direktor sajma u Bereku, objašnjava da je takav porast cijena tipičan pred Božićne blagdane, pritom napominjući da ponuda odojaka nije bila velika.

– Imali smo nedostatak odojaka u odnosu na potražnju. Ljudi se nadaju da će cijene odojaka dodatno skočiti zadnji ponedjeljak prije Božića, stoga čekaju s prodajom. Vjerujem da će idućeg ponedjeljka na sajmu biti veći broj odojaka. Mnogi koji su ih mogli dovesti prošli ponedjeljak, nisu, jer očekuju još veće cijene, izjavio je Krpan.

Trenutno, u zagrebačkim mesnicama, cijena odojka kreće se 10 eura po kilogramu, dok se u trgovačkim lancima može pronaći nešto povoljnije, za 8 eura, što iznosi oko 60 kuna.

Cijene janjaca ovise o težini i kvaliteti, kretale su se od 4,5 do 5 eura, te su u proteklom mjesecu bile niže u usporedbi s cijenama odojaka.

– Ovako nešto nikada prije nismo vidjeli. Janjci su uvijek bili skuplji od odojaka, isto ih je nedovoljno na tržištu kako bi zadovoljili potražnju, dodao je Krpan.