Foto/Grad Čazma, Davor Kirin

U prvih jedanaest mjeseci ove godine na području Grada Čazme bilježi se značajan porast broja turističkih dolazaka i noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ostvareno je ukupno 1.308 dolazaka turista i 5.046 noćenja, što predstavlja  porast od 33,06 posto u dolascima i čak 64,58 posto u noćenjima u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Od ukupnog broja posjetitelja 653 su strani gosti dok su 655 domaći gosti.

Trenutne smještajne kapacitete u gradu i prigradskim naseljima čine svega 13 objekata s ukupno 62 kreveta i 13 pomoćnih ležajeva. Nedostatak smještajnih opcija ograničava daljnji turistički razvoj, s obzirom na to da veće grupe turista nisu u mogućnosti istovremeno boraviti u Čazmi.

Gradonačelnik Dinko Pirak izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima te je istaknuo biološko kupalište i lokalitete u sklopu Čazme Nature kao ključne faktore u privlačenju turista.

Foto/Grad Čazma, Davor Kirin

– Izuzetno smo zadovoljni brojem dolazaka i noćenja turista, a vjerujemo da je za te brojke zaslužno i naše biološko kupalište i lokaliteti u sklopu Čazme Nature. Upravo je ovaj projekt u protekle dvije godine u Čazmu privukao 55 tisuća posjetitelja. Ovaj uzlazni trend imamo prisutan već niz godina. On nam treba služiti kao inspiracija i putokaz kako maksimalno iskoristiti bogatstva koja nam stoje na raspolaganju. Želja nam je da prvenstveno naši ugostitelji prepoznaju potencijal ovog rasta te prošire svoju ponudu i povećaju smještajne kapacitete. Pozivam i vlasnike naših Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i naše stanovnike općenito da u svemu ovome pronađu korist za sebe, kazao je gradonačelnik Dinko Pirak komentirajući turističke pokazatelje.

Direktorica Turističke zajednice Čazma, Ivana Sabljak Murlin, također je izrazila zadovoljstvo postignutim rezultatima. Istaknula je važnost zajedničke suradnje između svih dionika u turizmu.

– Porast turističkog prometa od 33,06 posto u broju turističkih dolazaka te porast broja noćenja od 64,58 posto, uspoređujući isto razdoblja prethodne godine, izuzetno me raduju i čini sretnom. Zajedničkom suradnjom Turističke zajednice Grada Čazme, Grada Čazme, Turističke zajednice Bjelovarsko- bilogorske županije te svih dionika na našem području postiže se veća vidljivost destinacije, prezentira sadržaj atrakcija koje generiraju veći broj dolazaka gostiju te duže ostajanje na području Grada Čazme, kazala je Sabljak Murlin.