Aluminij je jedan od najzastupljenijih metala na svijetu. U svom prirodnom stanju, vezan je za druge elemente kao što su fosfat i sulfat u tlu, stijenama i glini.

Aluminijska folija, je tanki papir, sjajni aluminijski lim. Izrađuje se valjanjem velikih podnih ploča od legure dok ne postanu deblje od 0,2 mm.

Aluminijumsku foliju koristimo prilikom pečenja, ali i za čuvanje ostataka hrane, a mnogi je koriste i prilikom čišćenja kuće. Njena osnovna karakteristika je ta što je sa jedne strane mat, a sa druge strane sjajna.

Da li ste nekada pomislili na to koja strana folije je “prava” i koja će najbolje obaviti ono što vam je potrebno?

Sjajna i mat strana folije nastale su zbog procesa proizvodnje, u zadnjoj fazi, kada dva sloja folije prolaze kroz valjak u isto vrijeme. Strana koja dolazi u dodir s visoko poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna, a druga ostaje mat.

Što se tiče hrane i korištenja u domaćinstvu, nije važno na koju stranu ćete foliju okrenuti.

Ipak, neki proizvođači nelepljivih aluminijumskih folija ističu da maksimalna efikasnost postiže kada je hrana postavljena na mat stranu i omotana njome.

Jeste li znali da aluminijska folija može biti korisna i za produženje svježine banana? Sve što trebate uraditi je folijom zamotati korijen banane.

Priča se da neke kemikalije iz folije tijekom kuhanja cure u hranu, što ugrožava naše zdravlje. Ali ima i onih koji kažu da je potpuno sigurna.

Folija se čak koristi i u frizerskim salonima za pramenove.