Ako vas ovih dana neprekidno muči kašalj, sirup za olakšavanje tegoba ne morate kupovati. Naime, postoji vrlo jednostavan recept pomoću kojega ga možete napraviti sami sebi.
Osnovni sastojak ovog domaćeg sirupa protiv kašlja je – lovorov list. Ova biljka ima umirujuća svojstva, stoga je idealan saveznik u borbi protiv nadraženog grla. Osim toga, ima i protuupalna i antiseptička svojstva, pročišćuje dišne putove i jača imunitet.
Osim kao sastojak za sirup, lovorov list može biti i element tekućina za inhaliranje i dezinfekciju prostora.
Evo kako napraviti ‘čarobni‘ lovorov sirup:
Sastojci:
– šest sušenih listova lovora
– jedan limun
– tri velike žlice meda
– tri decilitra vode
Priprema:
U posudi prokuhajte vodu. Dok je još vrela u nju dodajte nekoliko listova lovora i kuhajte ih pet minuta. Posudu za to vrijeme poklopite.
Nakon pet minuta izvadite listove iz vode. Pustite tekućinu da se malo ohladi, a zatim u nju dodajte med i sok jednog limuna. Kada se vaš sirup ohladi, ulijte ga u staklenku.
Preporučena doza sirupa su tri male žlice dnevno.
Što jesti za jačanje imuniteta?
hrana bogata vitaminom E: utječe na bolju funkciju imunološkog sustava. To su jaja, orasi, lješnjaci, bademi, zeleno povrće, jetrica, pšenične klice, biljna ulja, sjemenke
hrana bogata selenom: ovaj mineral pomaže u jačanju imunološkog sustava, osobito ako se kombinira s vitaminom E. Selenom obiluju brazilski oraščići, kvasac, integralne žitarice, morski plodovi, plava riba, češnjak, luk
hrana bogata cinkom: ključan je za održavanje otpornosti organizma na infekcije. Cink sadrže crveno meso, morska hrana (školjke), pšenične klice, špinat, grašak, jaja, mlijeko, sjemenke (posebno bućine), pivski kvasac
hrana bogata vitaminom C: ovaj vitamin nezaobilazni je saveznik u borbi protiv virusnih infekcija. Sadrže ga peršin, radič, paprika, brokula, agrumi (narančini, naranče, limun, grejp), kivi, kiseli kupus, cvjetača, šipak, kelj, rotkvica, bobičasto voće, kopriva
hrana bogata bakrom: morski plodovi, iznutrice, integralne žitarice, kakao, banane, masline, lješnjaci, leća
hrana bogata beta-karotenom: mrkva, špinat, blitva, brokula, batat, rajčica, tikva, mango, kruška. Beta-karoten se u organizmu pretvara u vitamin A koji jača imunitet i važan je za obnavljanje tkiva, pa ubrzava oporavak i regeneraciju sluznice gornjih dišnih putova
namirnice koje sadrže polifenole: riječ je o jakim antioksidansima koji djeluju blagotvorno po zdravlje, a to su bobičasto voće, agrumi, artičoke, šparoge, luk, peršin, kelj, čaj, kakao, cimet, đumbir, muškatni oraščić, mediteranski začini.