13. prosinca, katolici slave Svetu Luciju. Na taj dan sije se i božićna pšenica koja u kršćanstvu simbolizira život, obnovu i plodnost. A znate li uopće zašto se uoči Božića sije pšenica?

Ovaj običaj vezan je za Svetu obitelj i njihov bijeg pred Herodovim vojnicima.

Trudna Marija i Josip bježali su, naime, pred vojnicima, a na putu su naišli na težaka koji je u to vrijeme sijao pšenicu.

Marija ga je zamolila da vojnicima, kada se pojave, kaže da su oni tim putem prošli kada je on sijao pšenicu.

Dogodilo se to da je pšenica, dok je vojska stigla, čudesno izrasla zbog čega je potjera prekinuta.

Blagdan Svete Lucije

Osim sijanja pšenice, uz blagdan svete Lucije vežu se i brojni drugi običaji diljem zemlje.

Jedan je i onaj kad djevojke upisuju imena 11 momaka na papiriće, a jedan ostave praznim. Svaki dan vade jedan papirić koji zatim spale. Vjeruju, da je ime koje posljednje ostane – ime momka za kojeg će se udati. Ako se dogodi da je posljednji papirić prazan, sljedeće godine neće se udati.

Na isti se dan darivaju i djeca po Slavoniji i Dalmaciji. Dječaci obilaze kuće s dobrim željama kod Hrvata u Mađarskoj, a čestitari bačkih Bunjevaca zažele, da kvočka čvrsto sjedi na jajima. Hrvati u okolici Sarajeva obilazili su kuće tražeći tko će im što dati. Obično su im darivali jaja, ponešto novaca i slično.

Budući, da je sv. Lucija zaštitnica očiju postoje i običaji vezani za to. Taj dan štede se oči pa se ne rade ručni radovi u okolici Zagreba, kod Hrvata u Bosni i bačkih Bunjevaca.

Ukoliko još uvijek niste posadili božićnu pšenicu, prema običajima, zadnji rok za sijanje je sutra na svetkovinu sv. Lucije, 13. prosinca. Kako vam ne bi izrasla ‘rijetko lijepa’, već ‘gusto lijepa’ pšenica, poslužite se provjerenim načinom za koji vam nije potrebna ni zemlja a ni vata.

Već danas, ukoliko niste, pšenicu namočite. Ovaj korak nije pravilo, ali sudeći po savjetima na društvenim mrežama,  može biti vrlo korisno.

Pripremite i posudu u koju ćete posijati pšenicu. Može biti raznih oblika, no pazite da nije preduboka.

Drugi dan namočenu pšenicu samo stavite u posudu da bude debljine oko 2 centimetra. Ukoliko ste ju namočili dan ranije, potrebno je iscijediti višak vode i posudu staviti na svjetlo i toplo mjesto te svako jutro ili uvečer naliti vodu i naginjanjem ocijediti višak.

Ukoliko niste stigli namočiti pšenicu dan ranije, onda u posudu uspite pšenice debljine 2 cm, nalijte mlake vode, ostavite oko sat vremena, ocijedite višak i stavite posudu na svijetlo i toplo mjesto.

Ako želite, ostavite mjesto i za svijeću tako što ćete u sredinu posude staviti čašu.

Kada pšenica izraste, na Badnju večer, pšenicu poravnajte, najbolje škarama. Običaj je da ju se potom ukrasi vrpcom hrvatske trobojnice i stavi svijeća, potom ju stavljamo na stol i tamo držimo do Tri kralja ili Bogojavljenja.