Sportska zajednica Grada Bjelovara je jučer – ponedjeljak, 11. prosinca, u velikoj gradskoj vijećnici održala svoju redovnu Skupštinu. Prisutnima se prvi obratio predsjednik Željko Maletić odmah istaknuvši glavnu točku dnevnog reda – izmjene i dopune Statuta.  

–Zakon o sportu je uvjetovao da sve sportske udruge i klubovi moraju promijeniti statute te ih uskladiti sa Zakonom o sportu. To je stavka koju je potrebno obaviti do kraja ove godine – rekao je na početku Maletić uz pozdrav svim prisutnima.

Također, istaknuo je dolazak zamjenika pročelnika Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje i sport – Zdravka Paveca, a potom je sam Pavec stao za govornicu te se skupu obratio govoreći o ovogodišnjim financijama u sportu, sportskim ostvarenjima, financijskom planu za razdoblje pred nama, ali i promjenama do kojih će doći.

–Kratko ću se osvrnuti na sport u ovoj godini te na ono što nas očekuje u sljedećoj. Zahvaljujem se svima na radu i postignutim rezultatima. Mi kao Grad svake vas godine pratimo u vašim aktivnostima pritom izdvajajući velika sredstva. Tako je u ovoj godini više od 1,5 milijuna eura išlo za sport kroz Sportsku zajednicu, a očekujemo da se isti ritam i nastavi. Moram naglasiti kako će ovogodišnji zacrtani planovi biti ostvareni, dok je važno istaknuti i to da sljedeće godine jedan program mijenjamo. To zapravo znači da u programu više nemamo stipendiranje vrhunskih sportaša, već ćemo nagrađivati vrhunska postignuća. Za stipendiranje vrhunskih sportaša trošak preuzima država.

Isto tako, Grad Bjelovar taj program zamjenjuje drugim, i to u istom iznosu, iznosu od 13 tisuća eura. Bit će to program nagrađivanja vrhunskih rezultata u sportu do kojih je došlo u 2023. godini. Nadalje, možda će doći i do promjene vezane za javnost te javljanje na javne pozive, pa i podnošenje raznih prijava, odnosno zahtjeva. Sve to će vjerojatno ići online putem kroz aplikaciju. Za godinu koja je pred vratima prošli su nam projekti energetske obnove, a čekamo i formalnu odluku o financiranju. Riječ je o dvorani Omege, sportskom objektu NK Lasta Gudovac te streljani – pojasnio je Pavec.

Nakon Pavecovog obraćanja predsjednik Maletić je službeno otvorio Skupštinu predloživši dnevni red koji je jednoglasno usvojen. Prisutna su bila 23 člana Skupštine što je bilo sasvim dovoljno da sve odluke koje Skupština donese budu pravovaljane. Zatim se prešlo na točku izbora radnih tijela, a Maletić je tom prilikom predložio tri člana u radno predsjedništvo. To su: Željko Maletić kao predsjednik, Damir Krpan kao njegov zamjenik, odnosno dopredsjednik te Bojan Đurković u svojstvu tajnika. Radno predsjedništvo izglasano je jednoglasno, kao i zapisničarka Marija Mamić. Izabrani su i ovjerovitelji zapisnika, a to su: Damir Bošnjak te Vlado Vlašić. 

Nakon svega ovoga iznesen je program javnih potreba u sportu za 2024. godinu. On glasi:

–troškovi natjecanja te prioritetnih sportskih udruga planirani su u iznosu od 478 900 eura

–troškovi natjecanja ostalih članica zajednice planirani su u iznosu od 105 tisuća eura (povećanje oko 13 tisuća eura)  

–programi Hrvatskog olimpijskog odbora aktivne zajednice Grada Bjelovara – 30 tisuća eura  

–kapitalna ulaganja za nabavu opreme i strojeva – 40 tisuća eura  

–nagrade za sportska ostvarenja – 13 tisuća eura 

–plaće i materijalni troškovi športske zajednice – 55 500 eura  

–plaće i materijalni troškovi zaposlenika sportskih udruga športske zajednice  – 221 300 eura 

–materijalni troškovi zajednice  – 25 tisuća eura 

–Bjelovarskom parasportskom savezu ide 17 tisuća eura  

–Sportskom savezu gluhih Bjelovar pripada 7 500 tisuća eura 

–Za Školski-sportski savez  Bjelovar izdvojeno je 3 320 eura  

–materijalni troškovi sportskih objekata iznose 431 204 eura  

–jednokratni programi u sportu – 50 tisuća eura  

I sada, kao zaključak svega ovoga treba kazati da su na ovoj redovnoj Skupštini usvojeni  Plan i program rada zajednice s financijskim planom za 2024. godinu, kao i Program javnih potreba u sportu za 2024. godinu. Također, usvojene su i izmjene i dopune Statuta.