Društvo za proučavanje povijesti, kulture i prirodnih ljepota Moslavine „Lipa“ iz Garešnice osnovano je prije nepunih pola godine, a već se može pohvaliti brojnim aktivnostima koje su proveli. Imaju 30-ak članova i neumorno rade na promociji Moslavačke gore i garešničkog kraja. Posebnu pozornost žele dati promociji poilovskog kraja odnosno povijesnih znamenitosti uz rijeku Ilovu o kojima ljudi malo znaju, a tu je kaže predsjednik udruge Vlado Glogovski, nekad bilo puno utvrda i burgova.

– Do sada smo organizirali pet izleta na Moslavačku goru na kojima smo upoznali planinare iz Siska, Ivanića grada, Čazme i Kutine s najstarijom lipom na našem području koja datira iz 13. ili 14. stoljeća. Surađujemo i s Povijesnom udrugom Bršljanica, kao i s drugim udrugama u okolici te se odazivamo na njihove aktivnosti. Održali smo i dva predavanja o gljivama koje rastu u našem kraju. Povodom Dana planina 10. prosinca ćemo organizirati još jedan izlet na Moslavačku goru na kojeg pozivamo sve zainteresirane – kaže Glogovski.

Kao najveće znamenitosti garešničkog kraja koje svaki posjetitelj treba obavezno vidjeti, izdvaja, rijeku Ilovu i područje oko nje te utvrde na Moslavačkoj gori. Osim lijepe prirode i čistog zraka tu su brojne planinarske staze, izvori pitke vode i druge ljepote. Smatra da treba nastaviti s uređenjem staza, izgradnjom odmorišta i sjenica te da treba urediti vidikovce na Moslavačkoj gori po uzoru na vrh Vis koji se nalazi na kutinskoj strani.

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik