Božić je pred vratima, a to je uvijek vrijeme kada se uživa u spravljanju finih blagdanskih slastica. No, ima ih toliko da se ponekad vrlo teško odlučiti što sve pripremiti. Ipak, mi smo vam na našem portalu odlučili dočarati 10 provjerenih i jako dobrih recepata koji se prave u ovo doba godine, a koji će, u to smo sigurni, svima biti po guštu. Svaki od recepata iskušan je puno puta i možete biti sigurni da će oduševiti svakoga tko ih kuša. Stoga, sada krenimo u ovaj slatki blagdanski pregled recepata!
Šape s orasima
Riječ je o kolačićima koji su među najomiljenijima tijekom božićnih blagdana. Prave se po provjerenom, tradicionalnom receptu i uvijek ispadnu savršeno – baš onako kako su ih pravile naše mame te bake. Kada se prave koriste se tradicionalni starinski kalupi kako bi se dobio lijep, prepoznatljiv izgled te kako bi se posluživanjem dobio topli osjećaj doma u božićno vrijeme.
Zvjezdice s cimetom
Zvjezdice s cimetom donose pravi duh Božića, a osim što su iznimno fine fantastičan su dekorativni detalj koji će se kao saliven uklopiti u raskoš blagdanskog stola. Cimet će svojom neodoljivom aromom i mirisom dati glavni ton ukusnom tijestu, no unutra glavninu sastojaka čine mljeveni bademi te lješnjaci, kao i bjelanjci. Kažimo i to da se brašno uopće ne koristi. Zvjezdice možete ukrasiti bijelom glazurom koja im daje snježnobijeli izgled.
Ferrero Rocher kuglice
Svi smo ponekad uživali u savršenom okusu kojeg imaju Ferrero Rocher kuglice, a spremajući se za predstojeće božićne blagdane donsimo vam domaću varijantu ove omiljene slastice. I sami smo kušali ove kuglice I oduševili se jer su one zaista jako fine – u najmanju ruku jednako kao i kupovne, a možda čak i bolje.
Kolači od časne
Stari kolači iz bakinih bilježnica često su prava otkrića, a takva je i ova slastica. Kolači od časne imaju neobično ime, no zaista su ukusna slastica za sve ljubitelje kolača s orasima. U ovome se nalazi zaista puno oraha. Prvi put probali smo ga prije nekoliko godina i oduševili se njegovim okusom, pa se od tada on redovito nalazi na našoj trpezi. Ukoliko ga napravite postat će vam jasno zašto je to tako.
Linzeri
Linzeri su mali, svima dobro poznati kolačići koji su neizostavni dio svakog svečanog stola. Tome je tako bezobirno je li riječ o blagdanima, rođendanima, vjenčanjima ili nekoj drugoj prigodi. Prhko tijesto i marmelada savršeno se slažu jedno s drugim te čine neodoljiv spoj. Linzeri se često poslužuju s drugim kolačićima, ali najčešće prvi nestaju što dovoljno govori o tome koliko su omiljeni.
Bijela pita
Ako volite starinske i provjerene recepte iz bilježnica naših mama i baka, preukusna bijela pita upravo je jedna takva slastica. Izgleda kao svijetla verzija popularne mađarice (uostalom, neki je i nazivaju bijelom mađaricom), a savršena je za sve svečane prigode. Ovo su vrhunski božićni kolači koje ćete rado praviti i za druge svečane prigode.
Paprenjaci
U vrijeme Božića i Nove godine spremaju se tradicionalni te mnogima omiljeni kolačići – ukusni paprenjaci. Nekoć su se oni spremali tijekom cijele godine, a danas su postali pojam za neizostavnu blagdansku slasticu. Bliski su Gingerbreadu i medenjacima, no ipak su jedinstveni i posebni.
Kuglice od keksa i maka
Ovaj fini kolačić, poznat i pod nazivom mak kuglice napravit ćete bez ikakvog problema za malo više od pola sata posla, a odlično će se uklopiti i u svakodnevne i u svečane trpeze. Drugim riječima, bit će to izvrstan popodnevni zalogaj uz kavu ili čaj, ali i kao jedan u mnoštvu finih, primamljivih blagdanskih kolačića koji krase svečane trpeze u ovo doba godine.
Orah kocke
Orah kocke savršeni su božićni kolači. Na stolu izgledaju lijepo i privlačno, bez obzira hoćete li ih poslužiti samostalno ili ne. Kombinacija oraha i čokolade iznimno je fina, a ova je slastica pun pogodak za sve ljubitelje finih slatkih okusa.
Puslice
U ovo predbožićno vrijeme, kada se priprema niz raznih slastica, često se događa da nam ostane višak bjelanjaka. U tom slučaju svakako preporučujemo da napravite fine puslice ili poljupce (meringue). Riječ je o jednom od omiljenih blagdanskih kolačića. Glavni sastojci puslica su bjelanjci i šećer, a zbog svog lijepog bijelog izgleda te lagane i prhke strukture iznimno su omiljene.