5.8 C
Bjelovar
Srijeda, 21 veljače, 2024
spot_img

Čazma ne ide u povećanje poreza na dohodak, no morat će se korigirati cijene komunalnih usluga, najavio gradonačelnik Pirak na 17. sjednici Gradskog vijeća

Nove vijesti

Na početku 17. sjednice Gradskog vijeća Grada Čazme gradonačelnik Dinko Pirak se , između ostalog, osvrnuo na komunalnu problematiku u gradu s naglaskom na povećanje cijena komunalnih usluga.

Kazao je kako je ovih dana  završena sortirnica čija vrijednost je 200 tisuća eura čime će se  unaprijediti razvrstavanje otpada i iskoračiti u pozitivnom smislu u gospodarenju otpadom.

– Ono što također se priprema to je pretovarna stanica i u izradi je projekt, a trebala biti smještena uz lokaciju postojećeg deponija. Time ćemo smanjiti troškove prijevoza tog otpada na lokaciju gdje se on odvozi u Veliku Trnovitica na tamošnji deponij, rekao je Pirak i podsjetio na situaciju koja je bila prezentirana na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća od strane direktora Komunalija Želimira Curiša o tome kako Komunalije u određenim djelatnostima, prije svega u gospodarenju otpadom ostvaruju značajan gubitak te da se cijene komunalnih usluga moraju  korigirati kako bi bile isplative.

– Nije vrijeme da se ta ekonomska cijena dostigne u onoj stvarnoj ekonomskoj veličini. Na kraju sam opozvao one račune koje su građani dobili iz Komunalija jer   povećanje cijene ne bi trebalo biti veće od 30 posto. Cijena tih usluga u okolnim gradovima i općinama je značajna i nigdje ispod 17-18 eura. No, odlučili smo i smatrali da bi to ipak bio, s obzirom na 100 postotno povećanje, udar na građane, ali do te cijene će se postepeno morati doći. Moramo biti svjesni da ranijim odlukama Gradskog vijeća smo zaključili da ne želimo imati odlagalište na svom području tako da smeće moramo zbrinjavati na drugoj lokaciji. Nekako ćemo vlastitim snagama u komunalnoj tvrtki napraviti reorganizaciju da to ne bude naglo povećanje. Bit će potrebno povećati i grobnu naknadu i ostale djelatnosti, pa i opskrbu vodom koja je među najnižima u okolici. Ali da bi ona bila isplativa i da možemo to opet ekonomski odraditi, da to bude dobro i kvalitetno i da imamo standard koji dosad smo imali morat će se i tu očito cijena po povećati. Zalagat ćemo se da to povećanje ne bude drastično, već postepeno i održivo, najavio je Pirak.

Nadalje, gradonačelnik je rekao kako je komunalna tvrtka u vlasništvu građana i ona služi kako bi  građani dobili najjeftiniju uslugu što je moguće, jer ako Grad da te djelatnosti na koncesiju privatnim poduzetnicima oni će gledati samo dobit kao što je slučaj u nekim susjednim općinama i gradovima gdje druge tvrtke rade komunalne poslove.

– Nastojat ćemo da kroz vlastitu tvrtku dođemo i do održivih cijena koje će biti podnošljive i za građane i da tvrtka može normalno raditi. I povećanje plaća zaposlenih je u pitanju, a znamo isto tako da je i to određeni trošak, ne samo određeni, nego možda najveći trošak koju tvrtka ima jer moramo ići u povećanje plaća ako želimo zadržati kvalitetne radnike, mora se u to ići, kazao je Pirak i rekao nekoliko riječi i o spajanju vodoopskrbnih područja čime će Čazma pripasti vodoopskrbnom prstenu Zagrebačke županije.

 – Znate da je država donijela odluku da se spajaju vodoopskrbna područja, pa po tome bismo mi pripali vodoopskrbnom prstenu Zagrebačke županije. Zakon se primjenjuje od 1. siječnja sljedeće godine, ali je i dozvoljen moratorij još tijekom sljedeće cijele godine. Mi smo odlučili sačekati taj zadnji rok, pa ćemo vidjeti kako će to ići. Najbolje bi bilo da dođe i do promjene takve odluke da zadržimo suverenitet u opskrbi vodom, rekao je.

Osvrnuo se Pirak i na Vladinu odluku o ukidanju prireza.

– Vlada preporučuje lokalnim upravama da ne idu na povećanje Poreza na dohodak kojim bi nadomjestili tu razliku. Podsjetit ću vas da je prirez u gradu Čazmi bio 5 posto, gdje smo upravo odlukom ovog Gradskog vijeća to smanjili prije dvije godine. Sada smo stava da ne idemo u povećanje poreza na dohodak. Prirez se ukida i taj iznos će ostati u novčanicima naših građana. Neke jedinice lokalne uprave su odlučile da idu na povećanje, Čazma ne ide, kazao je Pirak.

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika