Radi se o nečem puno važnijem od samog ukrasa

Ako ste se ikada zapitali čemu služi pompon na vašoj pletenoj zimskoj kapi, evo jasnog odgovora. Ima neočekivano bogatu povijest koja datira još od francuske mornarice u 18. stoljeću.

Pompon na kapi nije samo modna ekstravagancija, kako mnogi misle. Ima specifičnu funkciju koje većina ljudi vjerojatno nije ni svjesna. Ovaj naizgled običan ukras koji mnogi nose u zimskim danima zanimljivog je podrijetla i praktične namjene. Definitivno nije pitanje vremena kada su kape s pomponima uopće nastale, već seže pravo u 18. stoljeće.

Počelo je s francuskom mornaricom

U 18. stoljeću pojavile su se kape s pomponima zahvaljujući francuskim mornarima koji su njima štitili glavu od udarca u strop na donjoj palubi brodova. Unatoč svom drevnom podrijetlu, pomponi iznenađujuče su preživjeli i postali popularan modni artikl. Kape s pomponima danas su popularni, mnogi od nas kupili su barem jednu takvu kapu.

Iako neki svakodnevno nose pompon kape, malo tko shvaća da ova ukrasna kuglica krije praktično značenje. Ako radite u hladnom okruženju s niskim stropovima, ovaj tradicionalni dio kape može postati bitan element za zaštitu glave od neočekivanih udaraca. Jednom kada otkrijete ove praktične namjene pompona, možda ćete shvatiti zašto bi one trebale biti dio vaše zimske garderobe.

Pompon je dio duha Božića

Vjerojatno ne biste trebali biti toliko svjesni korištenja pompon kapa u nesrećama, ali ipak je preporučljivo biti upoznat s takvim stvarima. S druge strane, to je i jedan od najvećih simbola i ukrasa zime, Božića i Djeda Božićnjaka.