Da biste doista cijenili privlačnost božićnih gnomova  (patuljaka) bitno je razumjeti njihovo podrijetlo. Ova očaravajuća bića duboko su ukorijenjena u skandinavskom folkloru, gdje se u Švedskoj zovu “tomte”, a u Norveškoj i Danskoj “nisse”.

U ruralnim područjima vjerovalo se da su tomte ili nisse duhovi čuvari farmi i domova. Smatralo se da ova dobronamjerna bića donose sreću, osobito tijekom dugih, oštrih zima.

Božićni gnomovi su šarmantni i otkačeni božićni ukrasi, često postavljeni na kamine, police ili ugrađeni u božićne izložbe. Postali su ikonični simboli božićne sezone, predstavljaju toplinu, radost i čaroliju blagdana.

Jedna popularna tradicija povezana s božićnim patuljcima je da im se na Badnjak prinese zdjela kaše ili mali dar u znak zahvalnosti za njihovu zaštitu tijekom cijele godine. Vjerovalo se da ako zanemarite ovu tradiciju, gnom bi se mogao nestašno šaliti ili uskratiti njihov blagoslov.

Također se smatralo da gnomovi imaju magične moći, često mogu mijenjati svoju veličinu i izgled po želji. Mogli su postati nevidljivi ljudima i, u nekim pričama, čak komunicirati sa životinjama. Ove mistične osobine povećavaju njihov šarm i intrigu.

Slika božićnih gnomova evoluirala je tijekom godina. Ono što je nekada bio usamljeni duh čuvar transformirao se u razigrani, društveni lik povezan s radošću i veseljem Božića. Moderni božićni gnom često se prikazuje u šarenoj odjeći, s darovima i uključenim u svečane aktivnosti.

Božićni gnomovi utjelovljuju duh samog Božića – radost, velikodušnost i čaroliju sezone. Njihovi legendarni crveni šeširi simboliziraju toplinu i zaštitu tijekom hladnih zimskih mjeseci, dok njihove punašne figure izazivaju osjećaj obilja i slavlja.