Zlatko Salaj, direktor Bjelovarskog sajma česti je gost u studiju Super radija. Tako je on ovoga četvrtka – 7. prosinca za sve slušatelje rezimirao brojke 2023. godine, govorio je o 30 sajmenih godina, a također, najavio je i sajmove koji nam predstoje nadolazećeg vikenda – u subotu, 9. i nedjelju, 10. prosinca. Stoga, sada pročitajte što nam je kazao.

Iza nas je već dugih 30 godina Bjelovarskog sajma. Ovih dana tu obljetnicu proslavljate, pa nam za početak recite nešto o tome!

Tako je! Riječ je o 30 uspješnih godina, a zapravo je sve krenulo u blatu sa sajamskom županijskom stočarskom izložbom. Ona je prikupila određeni broj izlagača te svakom novom godinom izrasla u vodeću poljoprivrednu manifestaciju Republike Hrvatske. Isto tako, rekao bih kako se ona održava na ponos cijele naše domovine, ali i ovog dijela Europe.

Sajam je imao svojih uspona i padova, a vi jako dobro poznajete materiju. Prije nekoliko godina vratili ste se na čelno mjesto te možemo ustvrditi da ste sajam podigli na svim razinama. Što nam možete reći o tome?

Sajam je od samog svog početka rastao. Zapravo smo blato pretvorili u izložbene prostore – što vanjske, što unutarnje. Uloženo je i napravljeno puno toga s tim što ja uvijek govorim da nije dovršeno. Mi još puno toga moramo napraviti kako bismo imali jedan ozbiljan europski nivo kakvoga imaju puno bogatije zemlje. Spomenut ću Francusku i Italiju. Naime, radi se o zemljama čiji se sajmovi nalaze u halama, a iako mi još na tom nivou nismo, imamo jedan zavidan broj izlagača.

Naglasit ću i to da smo sve prilagodili onome čime raspolažemo. Dakle, želja nam je da budemo pristupačni našim partnerima. Nažalost, nakon pandemije koronavirusa nastupio je određeni pad gdje smo čak dvije godine bili bez prihoda. Međutim, nasreću, uspjeli smo se izvući s tim da se u ovom dijelu priče moram zahvaliti našim partnerima koji su nas strpljivo čekali kod plaćanja. Stoga, sada razvijamo nove sajmove.

Prije negoli spomenemo ono što nam predstoji, osvrnimo se malo na dva izuzetno jaka sajma – Proljetni i Jesenski. Otegotne okolnosti su zasigurno bile porast cijena, pa i poplave u susjednoj Sloveniji, a obzirom na činjenicu da mnogo izlagača stiže upravo iz „Dežele“. Naposljetku, jeste li zadovoljni?

Pa, na kraju možemo biti zadovoljni. Najprije smo odradili pčelarski te vinski sajam. Oni su bili na jednom zavidnom nivou, dok smo potom održali jedan fenomenalan Proljetni sajam. On je možebitno jedan od najvećih u povijesti, a zatim je došlo ljeto koje nam je donijelo vjetrove, već spomenute poplave, pa i povećanje cijena. Također, došlo je i do smanjenja cijena poljoprivrednih proizvoda te je samim time Jesenski sajam imao podosta poteškoća. No, naposljetku smo zadovoljni i njime. Bio je jako dobar unatoč svemu navedenome, pa bih kazao da sve zaslužuje prolaznu ocjenu. Dakle, sada možemo uredno proslaviti naših 30 godina.

Koliko smo imali prilike čuti, ovoga vikenda nas očekuju tri mala sajma u jednom. Pojasnite nam o čemu je riječ!

U planu je odraditi sajam malih životinja, i to u suradnji s bjelovarskom Udrugom „Mali uzgajatelj“. Tu će biti predstavljeno preko 600 malih životinja, a mi smo se kao organizatori odlučili spojiti ga sa sajmom OPG-ova. Tako će naši posjetitelji imati priliku kupiti domaće proizvode – što prehrambene, što ukrasne, dok ćemo po prvi puta predstaviti i sajam antikviteta. Ovdje se zapravo radi o starinama, kolekcionarskim stvarima za koje imamo mnoštvo upita. Stoga, s punim pravom očekujemo puno zanimljivosti te je to možda jedna podloga za organizaciju još nečega većega i ozbiljnijega u budućnosti. Prema onome što smo za ovaj put uspjeli dogovoriti, bit će tu jako puno predmeta s tim da moram naglasiti da je naša želja bila da to ne bude buvljak, već da to bude jedan sajam na visokom nivou. Izlagači žele doći, a neki će čak doći s cijelim kamionom robe. Oni zapravo ne žele ništa prodati, već samo prezentirati ono što imaju.

Vidjet ćemo kako će to proći, no već sada mogu reći da ćemo u budućnosti imati suradnju s bjelovarskim muzejom, pa ćemo neke od tih predmeta procijeniti kako bismo mogli napraviti izložbu onih najstarijih, najspecifičnijih. Ovaj sajam ćemo odraditi bez toga, međutim, već sada radimo planove. Vidjeli smo što bismo još mogli dodati i svakako ćemo za iduće izdanje proširiti asortiman. Ovome treba dodati da nismo radili selekciju, no limitirali smo izlagače. To zapravo znači da izlagači neće moći donijeti bilo što, odnosno da će imati mogućnost staviti predmete na dva stola. Time želimo postići to da sajam bude na nivou uz napomenu kako su naknade za izlaganje simbolične.

U subotu će sajam trajati od 9 do 17, dok nam nedjelja donosi vrijeme od 9 do 15 sati. Ulaznice za sajam OPG-ova te antikviteta se ne naplaćuju, a ulaznica za sajam malih životinja će iznositi 3 eura kako bi se pomoglo Udruzi organizatoru. Izložba antikviteta i OPG-ova zamišljena je u našoj najvećoj hali, hali broj 8, dok će male životinje svoje mjesto naći u hali broj 4, odnosno aukcijskoj dvorani.

Gospodine Salaj, za kraj ovog našeg razgovora nam recite – postoji li još nešto što nismo, a smatrate da bismo trebali spomenuti?

Uz sve navedeno imat ćemo popratni program. Stoga će moći uživati i djeca koja nas posjete. Naime, Udruga žena Gudovac će u subotu prikazati predstavu zanimljivoga naziva „O, ubla te nevolja“, dok nam nedjelja donosi predstavu „Zeko nosi darove“.