9.7 C
Bjelovar
Petak, 23 veljače, 2024
spot_img

Nekoliko zanimljivih činjenica o kosi

Nove vijesti

Frizeri diljem Belgije čiste i spremaju kosu ošišanu od svojih kupaca, a zatim je predaju nevladinoj organizaciji koja je reciklira radi zaštite okoliša.

Suosnivač projekta Patrick Janssen objašnjava da jedan kilogram kose može apsorbirati 7-8 litara nafte i ugljikovodika.

 Jedan pramen može izdržati do 10 milijuna puta veću težinu, a osim što upija masnoću i ugljikovodike, rastapa se u vodi i vrlo je elastična zbog svojih keratinskih vlakana.

Duga, sjajna i jaka kosa oduvijek je bila simbol ženstvenosti i zdravlja. Međutim, trebat će vam puno strpljenja za dugu kosu jer kosa raste samo jedan centimetar mjesečno. 

Toplina potiče cirkulaciju krvi u tijelu, što znači da kosa općenito brže raste kad je toplo. Međutim, u hladnom vremenu kosa postaje suha i krhka zbog nedostatka vlage u zraku, što uzrokuje lomljenje vlasi.

Najvažniji čimbenik za rast i izgled kose je genetika. Boja i gustoća kose ovise o genetskom zapisu. Naše vlasište prekriveno je folikulima, čiji broj određuje gustoću kose. Folikuli se stvaraju prije rođenja, a njihov se broj kasnije u životu ne mijenja. Međutim, zanimljivo je da broj folikula ovisi o boji kose. Plavuše ih imaju najviše, oko 150.000, a crvenokose najmanje, samo 90.000.

Rast kose usporava se s godinama. Promjene u boji kose najočitiji su znak starenja jer tijekom godina folikuli proizvode manje melanina, pigmenta koji kosi daje boju, stoga kosa sijedi. Kod starijih ljudi također možemo primijetiti istanjenost i sporiji rast kose, a kod muškaraca (rijetko i kod žena) i ćelavost. To je posljedica činjenice da se broj aktivnih folikula smanjuje s godinama.

Neka istraživanja pokazala su da muškarcima kosa raste brže i da je gušća.

Jedna osoba ima između 100,000 – 150,000 vlasi na glavi.

U prosjeku je normalo da dnevno izgubimo od 40 do 150 vlasi.

Kosa je elastičnija nego što mislite. Zdrav pramen kose može se rastegnuti kada je mokra čak za 30%.

Nova kosa počinje da raste čim se iščupa iz folikula.

U različito vrijeme 90% kose raste, dok ostalih 10% miruje.

Životni vijek kose na glavi varira od 2 do 4 godine tako da se sva kosa obnovi za 6 godina.

Godine 2004. obožavatelj iz Hong Konga kupio je jednu vlas Džona Lenona na aukciji u Geroni. Platio ju je nevjerovatnih 3460 eura

ako bi dlaka rasla čitavog zivota, ona bi bila dugačka 1200 km

Zdravlje kose započinje iznutra. Vaša će kosa biti zdrava i jaka samo ako dobije dovoljno potrebnih vitamina i minerala, što je uvjet za sjajnu i dugu kosu.

VITAMINI: vitamini skupine B, cink, željezo

Najvažniji su vitamini B3 i B7 jer kod njihova nedostatka primjećujemo pretjerano ispadanje kose, a kosa postaje lomljiva i bez sjaja.

Cink također doprinosi diobi stanica, a istovremeno sudjeluje u sintezi DNK-a. Cink je jedan od najvažnijih minerala za održavanje zdrave kose, a nedostatak cinka uzrokuje pretjerano ispadanje ili mašćenje kose.

Željezo doprinosi diobi stanica i u prijenosu kisika tijelom. Nedostatak željeza ima negativan učinak na cijelo tijelo jer uzrokuje stalnu iscrpljenost, a utječe i na prekomjerno ispadanje kose.

Treba izbjegavati korištenje loših šampona i koristiti prirodnije šampone. Također treba izbjegavati i pretjerano peglanje i feniranje jer izravna toplina također će uništiti vašu kosu.

Uz ove savjete nadamo se da će vaša kosa biti zdrava, sjajna, jaka i izgledat će prekrasno!

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika