Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ pokrenuo je humanitarnu akciju pod nazivom „Palčić gore za bjelovarske najmanje.“ Manjim dijelom iz prikupljenih sredstava te većim iz vlastitih sredstava nabavili su uređaje za opremanje dječje sobe Odjela za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar.

Donirana su 2 monitora vitalnih funkcija, 2 perfuzijske pumpe, 5 naprednih infuzijskih pumpi, 1 bilirubinometar, 1 fototerapijska lampa i 3 pulsna oksimetra.

– Hvala od srca udruzi Palčić. Hvala svima koji su se odazvali na ovu akciju. Sve ovo što vidimo ispred nas je izuzetno vrijedna oprema bez koje ne možemo u suvremenom svijetu, suvremenoj medicini funkcionirati, i to jednostavno tako je. Od neizrecivo važnosti nam je ova oprema. Bez odjela neonatologije sve skupa kod nas ne može funkcionirati. Svi moramo proći kroz dječju sobu jednog dana, htjeli, ne htjeli od početka, pa mislim da je jasno kolika je važnost ovog svega. Imamo sve više i više posla i kako imamo sve više posla i uvijek ima nekakvih situacija u kojoj su nekada manje lijepe, pa upravo u takvim situacijama je ova oprema baš ono što nam treba, kazao je voditelj odjela, dr.med. specijalist ginekologije i opstetricije Goran Pavlović.

Na donaciji se zahvalila i dr. Ina Valpotić s Odjela neonatologije.

– Oprema je definitivno nešto što nam je nužno za kvalitetan rad za pružanje adekvatne skrbi  našim najmlađima i oprema će svakako naći svoje mjesto i veliku široku primjenu, izjavila je dr. Valpotić.

Vrijednost donacije je gotovo 30 tisuća eura, istaknula je ravnateljica bolnice Sanela Grbaš Bratković što puno znači bolnici i zahvalila se Udruzi Palčić koja je upravo na blagdan Svetog Nikole darivala Odjel neonatoloogije, a na donaciji se zahvalila u ime Županije pročelnica  županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, demografiju i mlade Andrea Bengez.

Četiri donirana uređaja nabavljena su kroz akciju „Palčić gore za bjelovarske najmanje“ u kojoj je prikupljeno  5.137 eura, a  preostalih 10 uređaja kupljeno je uz pomoć partnera Kluba roditelja nedonoščadi „Palčići“ istaknula je predsjednica Željka Vučko i dodala kako u ovoj akciji nisu uspjeli realizirati kupnju transportnog inkubatora.

– Posebno mi je zadovoljstvo da smo mogl, ja bih rekla, ostvariti cilj.  Od 15 uređaja kupili smo 14. Već drugi put bjelovarska bolnica dobiva donaciju od Palčića. Prva je bila 2017. godine u vrijednosti tada nekakvih 280 tisuća kuna. Današnja donacija je 30 tisuća eura. Ti uređaji, naravno, imaju svoju financijsku vrijednost koju sam upravo izrekla, ali njihova prava vrijednost je svaki onaj život koji oni znače u ovoj bolnici i svim ostalim bolnicama, tako da mi roditelji palčića nikad te vrijednosti nismo mjerili financijski, nego upravo u onome što oni znače i nama i medicinskom osoblju koje brine o našoj dječici, rekla je Vučko.