Kuhano vino nekima najomiljenije zimsko piće, miriši na zimu, miriši na Božić.

Miris kuhnog vina s klinčićem i cimetom uvod su u hladno doba godine i pružaju ugodnu toplinu na brojnim božićnim sajmovima.

Cimet, klinčić i zvjezdasti anis su klasika. Đumbir je poželjan, naročito u bijelom vinu. 

Kažu da se navika pijenja kuhanog vina razvila u planinskim područjima Europe, gdje se ovaj topli napitak pio tijekom dugih hladnih večeri.

Kuhano vino jako dobro dijeluje na zdravlje. Naučno je dokazano da štiti srce i krvne žile. Također pomaže u sprječavanju upala u organizmu i djeluje ako imate visok krvni pritisak. Ukoliko pripremite kuhano vino po pravilnom receptu možete ga koristiti za ublažavanje simptoma prehlade. Jedan od prednosti kuhanog vina koja se rijetko spominje jeste da može pomoći ako imate usporen metabolizam.

Po želji se možete poigrati i s drugim okusima, poput votke ili rakije. Važan faktor u kuhanju vina je temperatura posluživanja.

  • 0,75 l crnog suhog
  • 60 g smeđeg šećera
  • 1 lovorov list
  • 1 korijen đumbira veličine palca
  • 1 naranča
  • 1 limun – samo korica
  • 2 klinčića
  • 1 zvjezdasti anis
  • prstohvat naribanog muškatnog orašćića
  • 1/2 bourbon vanilije

Ogulite koricu s naranče i limuna, naranču prepolovite i istisnite sok te sve zajedno stavite u lonac. Dodajte šećer, promiješajte i podlijte vinom toliko da bude potopljeno. Lagano kuhajte oko 6 minuta dok ne dobijete sirup. Kad dobijete sirup, dodajemo ostatak od vina. Đumbir ogulite i naribajte ga u tekućinu pa stavite ostale začine. Probajte slatkoću i po potrebi dodajte još šećera – ovisno o kiselinama i strukturi vina. Čim tekućina proključa, ugasite vatru, odnosno izvor topline. Ostavite da odstoji desetak minuta. Procijedite i uživajte.