Ove nedjelje Ježići su službeno završili svoju planinarsku sezonu za 2023. godinu, a završetak su obilježili šetnjom od Luga do Planinarca, predavanjem Mateja Perkova, promocijom spota za pjesmu “Planinari za gušt svoj”, te podjelom diploma za proteklu godinu.

Završno nedjeljno planinarenje bila je šetnja po snijegom prekrivenim bilogorskim livadama i šumama, u kojoj su se Ježićima pridružili “veliki” planinari, članovi HPD Bilogora Bjelovar u svojem tradicionalnom hodanju do Planinarca na prvu nedjelju u mjesecu. U Lugu ih je uz vodiča Sašu Jurića dočekao i Matej Perkov, koprivnički planinar koji je napisao nekoliko knjiga, a jedna od njih je i dječja planinarska početnica “Planina mi je najdraža škola”. Svi zajedno uživali su na prvom snijegu koji je pao večer prije, i koji je lijepo pojačao dobar doživljaj zadnjeg izleta u godini, te stvorio krasan zimski ugođaj za hodanje.

Na Planinarcu su cijelu grupu dočekale Irena i Anamarija, s grickalicama i spremnim projektorom, jer je Matej Perkov pripremio predavanje za Ježiće. Predavanje je bilo o planinarenju, prirodi, očuvanju okoliša, biljkama i životinjama, i još ponekim temama, te su Ježići zainteresirano slušali što im Matej ima za reći, postavljali pitanja i odgovarali na postavljena, te je predavanje završilo kao zabavan interaktivni književni susret gdje su neki uspjeli osvojiti i pokoju sitnu nagradu za uspomenu. Pošto je Matej Perkov osim spomenute “Planina mi je najdraža škola” napisao još nekoliko knjiga, svi zainteresirani mogli su odmah knjige i kupiti.

Poslije predavanja svi zajedno pogledali su promociju spota za pjesmu “Planinari za gušt svoj”, koju je skladala planinarka Ruža Milić a koju izvode i neki članovi Ježića.

Nakon pjesme uslijedila je podjela diploma svim Ježićima za ovogodišnje sudjelovanje u planinarskim pustolovinama, koje su s ponosom primili, a zatim je planinarsko društvo počastilo svoje najmlađe članove i s pizzama, koje su slasno pojeli, i time završili druženje.

Bilo je glasno i veselo ove nedjelje na Planinarcu i može se reći da je na najljepši način završila i druga godina obiteljske sekcije “Ježići” HPD Bilogora Bjelovar.

Ovu planinarsku godinu Ježići su završili s 9 izleta, neki od planiranih na početku godine bili su odgođeni zbog vremena, nekima je bila promijenjena ruta, ali veseli činjenica da se u 2023. godini učlanilo 89 djece i mlađih od 18 godina, da se na svaki izlet Ježića prijavi od 50 do 80 članova, od čega su polovica djeca. Dječju stazu “Mali Bilogorci” ove godine je organizirano prošlo otprilike 600 djece sa svojim školama i vrtićima. Sve te brojke govore o uspješnosti sekcije i dječje staze, ali i o potrebi organizacije takvih izleta i akcija.

Zato, 2024. godina je novi list u planinarski dnevnicima koji treba ispuniti s novim izletima, druženjima, vrhovima, planinama, kilometrima, a svaki Ježić jedva čeka nove avanture i nove prijatelje koji se žele pridružiti. (ak/sk)