Prirodna staništa božićne zvijezde su Afrika, Južna Amerika i Meksiko. U sjevernu Ameriku stigla je 1828. godine, a donio ju je botaničar Joel Roberts Poinsett.

Za mnoge je božićna zvijezda (pointezija) jedan od simbola blagdana, ali s ovom prekrasnom biljkom morate biti vrlo oprezni jer može izazvati trovanje.

Ova prekrasna biljka može narasti i u visinu od 4 metra.

Božićna zvijezda jedan je od omiljenih blagdanskih ukrasa u mnogim domovima, ali i zahtjevan cvijet. Dovoljna razina svjetla je važna kako bi biljka mogla rasti i uspijevati. Isto tako, božićne zvijezde ne vole propuh pa bi ih trebalo smjestiti na zaštićeno mjesto. Ukoliko, je previše izložena propuhu, ova biljka koja voli toplinu može početi gubiti lišće.

Umjesto da božićnu zvijezdu odmah direkto iz automobila odložite na svoj omiljeni stolić u dnevnom boravku, prije toga je ostavite u hodniku da se klimatizira. Treba je postepeno unositi u kuću.

Optimalna temperatura za božićnu zvijezdu je između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva. Znači ne voli previše hladnoće, ali ne voli ni previše topline. Ako biljke zalijevate odozgo, sigurno ste se pitali zašto im drugi ljudi vodu nadolijevaju u tanjurić. Naime, zalijevanje odozgo uzrokuje taloženje hranjivih tvari na korijen, što dovodi do truljenja biljke. Preporučuje se, svaka tri dana podložak napuniti vodom te nakon nekog vremena, kad već upije koliko treba, izliti višak koji zvijezda nije upila.

Iako ju je lijepo vidjeti, osim što traži puno ljubavi i pažnje, trebate i vi biti na oprezu. Naime, božićna zvijezda je otrovna. Njezin otrovni sok koji se izlučuje iz oštećenih listova izgleda poput mlijeka.

Na dijelovima kože koji dođu u dodir s tim otrovnim sokom nastaju prištevi. Među simptomima trovanja božićnom zvijezdom su ozljede usne šupljine i probavnog sustava, osip, otečenost oko očiju i usta.

U prosincu biljka cvate i to bogatim crvenim raskošnim cvjetovima sa tamnozelenim listovima, pravi simbol Božića. Iako cvijet Božićne zvijezde može biti ne samo crvene, već i žute ili ružičaste boje blago iscrtkane crvenim šarama, ipak je najpoznatija po svojoj crvenoj boji. Nakon što biljka ocvate, početkom godine otpast će i latice, ali i listovi, te je tada potrebno stabljiku skratiti na visinu od oko dvadesetak centimetara. Biljka na taj način ulazi u period hibernacije kad joj nije potrebno puno zalijevanja, niti puno svjetla. U drugoj polovici godine biljku treba presaditi u veću teglu i više zalijevati, te povremeno gnojiti tekućim gnojivom. U periodu pred cvatnju, točnije dva mjeseca prije biljku treba držati na danjem svjetlu šest sati, a preostalo vrijeme je skloniti u neku mračnu prostoriju jer se na taj način omogućuje polagan razvoj cvijeta koji će biti trajniji.