11.2 C
Bjelovar
Petak, 23 veljače, 2024
spot_img

Grad Garešnica smanjio porez na potrošnju pića

Nove vijesti

Obzirom na novu porezu regulativu kojom je ukinut prirez porezu na dohodak kao prihod lokalnim jedinicama lokalne samouprave, a omogućeno im je da mogu uvesti porez na potrošnju, porez na kuće za odmor i porez na korištenje javnih površina, o toj temi raspravljalo je i Gradsko vijeće Garešnice na svojoj posljednjoj sjednici. Na koncu je donijeta Odluka o gradskom porezima kojom je kao jedini gradski porez Grada Garešnice zadržan porez na potrošnju i to po stopi od 1 posto.

Gradu Garešnici, podsjetimo, do sada su pripadali prirez porezu na dohodak, porez na potrošnju i porez na korištenje javnih površina s tim da je stopa poreza na potrošnju 2020. godine smanjena sa 3 posto na 2 posto. Iz toga proizlazi da je i jedini porez koji je Grad Garešnica zadržao, a to je porez na potrošnju, najnovijom odlukom Gradskog vijeća još smanjen i sada iznosi samo 1 posto. Taj se porez plaća na potrošnju alkoholnih pića (vinjak, rakija i žestoka pića), prirodna vina, specijalna vina, piva i bezalkoholna pića u ugostiteljskih objektima, a obveznik njegova plaćanja su pravne i fizičke osobe koje pružaju ugostiteljske usluge.

Na taj se način, kažu u gradskoj upravi, želi olakšati poslovanje ugostiteljima na području Grada Garešnice budući da su oni već opterećeni inflacijom i porastom troškova poslovanja. Nadalje, ukida se porez na korištenje javnih površina, no taj će se gradski prihod nadoknaditi kroz izmjene visine naknade za korištenje javnih površina koje će biti utvrđene posebnom odlukom.

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika