6.6 C
Bjelovar
Srijeda, 21 veljače, 2024
spot_img

Prosinac mjesec koji povezujemo sa Božićom i zimom

Nove vijesti

Prosinac je mjesec s trideset jednim danom.

Prosinac se smatra zimskim mjesecom pa se očekuju hladnoća i snijeg, no ni prema srednjim temperaturama, a ni prema prosječnoj visini snijega, prosinac nije pravi zimski mjesec. Ima obilježja i jeseni i zime.

Iako mnogima nevjerojatno, u prosincu je povećana koncentracija nekih alergena. U priobalju cvate čempres, dok u kopnenim predjelima probleme može stvarati dugotrajna magla te onečišćenja u zraku.

U prosincu se veselimo Svetom Nikoli i Djedu Božićnjaku, slavimo Božić, ispraćamo staru i dočekujemo novu godinu. Vrijeme je to adventskih putovanja, osobito u gradove srednje Europe. Vremenske prilike uglavnom su pogodne za kraća putovanja, no pri prolasku ranije spomenutih atlantskih ciklona može biti i vrlo neugodno – hladno, vjetrovito i sa snijegom. Sredinom prosinca se otvara sezona skijanja, pa se u to vrijeme širom zemlje organiziraju vikend putovanja na europska skijališta, posebice austrijska i talijanska, nama među najdražima. Valja napomenuti i putovanja za Božić ili Novu Godinu.

PA EVO NEKOLIKO ZANIMLJIVOSTI O SNIJEGU

Neki ga vole, neki ne. Neki mu se raduju, neki ne… Kako god, snijeg je prirodna pojava koju ne možemo izbjeći, mada je zadnjih godina primjetan njegov izostanak. Kažu da je to posljedica globalnog zatopljenja.

Snijeg je mineral kao i dijamant ili sol.
U središtu svake pahulje nalazi se dio prašine koja može biti od bilo kuda: od vulkanskog pepela pa čak i od čestica iz svemira.

Većina pahuljica ima promjer oko 2 cm. A pod određenim okolnostima mogu nastati i pahulje veće od 5 cm u promjeru.

Postoji čak 80 vrsta pahuljica.

Snijeg zapravo nije bijele boje, već proziran. Čini nam se da je bijele boje zbog svjetlosti koja se odbija od izbrušene površine pahuljica.

Najveći snjegović na svijetu visok 37 metara “sagrađen” je u američkom gradu Bethelu 2008. godine.

Po Guinnessovoj knjizi rekorda, najveća izmjerena pahulja snijega je 1887. godine u SAD-u i imala je promjer od 38 cm.

Kako god bilo,prosinac je vrijeme blagdana pa uživajte u blagdanskom ozračju, gdje god i kako god možete i želite!

Vezane vijesti

spot_img
spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika