PRVA HRVATSKA RUKOMETNA LIGA SJEVER RUKOMETAŠA; 12. KOLO SEZONE 2023./2024.:

RK BJELOVAR – RK RUDAR RUDE II 35:24

Rukometaši Bjelovara učinili su novi korak naprijed u nastojanju povratka u „Paket 24 Premijer“ ligu iduće sezone. Naime, majstori trenera Željka Čagalja su, baš onako kako su se i nadali svi njihovi navijači, nakon neugodnog prošlotjednog gubitka u sisačkoj dvorani „Brezovica“ od tamošnjeg istoimenog domaćina jučer – subota, 2. prosinca, u svojoj dvorani Europskih prvaka lakoćom i prema očekivanjima svladali RK Rudar Rude II. Po isteku 60 rukometnih minuta semafor bjelovarskog rukometnog hrama pokazivao je nadmoćnih 35:24 s tim što su se gosti u priključku držali samo do polovice prvog poluvremena, odnosno ishoda 6:5 u 12. minuti.

Tih 6:5 postavio je Tibor Jurjević – jedan od najiskusnijih domaćih igrača koji je na taj način samo nagovijestio svoju odličnu partiju. Za prvo osjetnije „odljepljivanje“ (8:5) u 14. ponovo je zaslužan Jurjević, da bi crnogorski internacionalac Luka Došljak u 23. donio 12:7. Naposljetku, na predah se otišlo sa super uvjerljivih 16:9 novim golom sveprisutnog Jurjevića, pa je zapravo drugi dio bio puko odrađivanje posla. Ono što treba naglasiti u svemu ovome jest to da je fantastičan među bjelovarskim vratnicama, potpomognut pokretljivom, čvrstom obranom svojih suigrača bio vratar Ivan Poljak, a u istom ritmu priča je nastavljena i u drugih 30 minuta rukometne igre.

Prednost Bjelovara kretala se između šest, sedam i osam zgoditaka, da bi mladi Rudarčani potpuno potonuli pri samome kraju. Pritom treba kazati i to da je Poljakovo kvalitetno izdanje nastavio Deni Prvonožac te se još jednom ove polusezone dokazalo to da se ova dvojica odlično nadopunjuju, odnosno da bjelovarski muški rukometni drugoligaš posjeduje dva vrhunska čuvara mreže. Dakle, jedino pitanje koje se postavljalo na bjelovarskim tribinama poslije svih zbivanja bilo je ono konačnoga rezultata, no za ovu priču je isto tako važno napomenuti da gostujuća momčad nije mogla računati na usluge juniorskoga reprezentativca Hrvatske – Vite Glivetića koji je boravio u Našicama gdje je prvi sastav iz Ruda pokraj Samobora odmjerio snage s tamošnjim Nexeom.

Stoga, tu su momci iz Ruda zasigurno uskraćeni za pozamašan broj egzekucija koje bi dovele do pristojnijeg gubitka ako ne i većih komplikacija za domaćine, ali to nikako ne umanjuje bjelovarski trijumf. On je posve zaslužen, a do istog su ga, uz već spomenutog Jurjevića, koji je meč okončao s brojkom šest u rubrici golovi (sve iz igre) vodila braća Leon i Mateo Lukačec. Prvonavedeni je poentirao u sedam navrata (penali 1/1), dok je drugonavedeni dodao pet pogodaka. Penale je izvodio stopostotno (3/3). Kod Rudarčana, shodno izostanku Glivetića valja izdvojiti Petra Stanića i Emanuela Šimu Jurića. Obojica su postigla pet zgoditaka s tim što je Stanić sve svoje zabio iz igre, dok je Jurić do jednoga stigao iz penala. Inače, izveo ih je dva, no jednog je propustio.

Dakle, bila je ovo utakmica koju su Bjelovarčani odradili bez velikoga stresa nabolje moguće najavivši predstojeći derbi u Čakovcu te su zapravo jedine zabrinjavajuće činjenice za Čagalja te što su se ozlijedili mladi Alen Komar (koljeno) i iskusni Stipan Šimunović (osjetio zatezanje mišića). Ipak, više će se o ovome znati nakon dodatnih liječničkih pregleda, dok vam sada, kao zaključak ovog jednosmjernog osvrta donosimo razmišljanja stratega bjelovarskih rukometaša.

–Vjerujem kako je ovo dobra najava pred utakmicu u Čakovcu iako, moram naglasiti da su i dalje bili vidljivi tragovi prošlotjednog poraza u Sisku. To zapravo znači da smo nekako bili nervozni, prepuni adrenalina te bih kazao kako se ta nervoza na samome početku mogla rezati nožem – kako na klupi, tako i na terenu. Ipak, naposljetku, i u ovih 60 minuta na vidjelo su izašli naši mukotrpni, dugotrajni treninzi, odnosno vrijednost koja je po meni neupitna. Stoga, još jednom ću ponoviti – moramo biti strpljivi, pa će ta nervoza biti manje izražena.

Što se tiče dvoboja u Čakovcu koji nam predstoji, ja bih rekao da je to dvoboj koji će se igrati kao i svaki drugi – za dva boda. Riječ je o dobroj momčadi, momčadi koja je stabilna i koja igra s rotacijom koja nije prevelika. Dakle, obzirom da je prvenstvo maraton, smatram kako u takvom stanju nije lako izdržati u kontinuitetu. Međutim, svakako, za ono što su Čakovčani za sada odigrali treba im čestitati. No, isto tako, mi tamo nećemo otići s unaprijed podignutom bijelom zastavom te ja vjerujem u RK Bjelovar. Kao uvijek, trudit ćemo se biti ozbiljni iako smo u sisačkom meču naprosto izgorjeli. Ranije navedena nervoza nas je tada dovela do loše realizacije, ali ovo je jedna grupa ljudi koja želi, koja je motivirana.

Nemamo laku polusezonu te ću ponoviti i to da je ovo jedna nova grupa rukometaša, mnoštvo mladih koji se nalaze u novim ulogama. S tim se oni teško nose. Međutim, u svojim redovima imamo i iskusne igrače i upravo iz tog razloga mislim da smo jedan dobar spoj. Dogodile su nam se neke ozljede, pa sam zbog toga jako nesretan. No, upravo zbog toga veliku važnost ima naša širina na klupi. Sustav čini 25-26 rukometaša te mi u Čakovec idemo pružiti svoj maksimum bezobzirno na sve. Naravno, nadamo se najboljem – po običaju, izuzetno iscrpan je bio Čagalj.