Dani Slavka Kolara su kulturna manifestacija koju čazmanska Gradska knjižnica koja nosi ime po ovome proslavljenom hrvatskom književniku organizira svake godine za Dan knjižnice, odnosno na rođendan Slavka Kolara 1. prosinca. Ova kulturna manifestacija održava se od 2002. godine, a od 2012. obogaćena je natječajem za kratku priču-satiru. Ove godine program je počeo s predstavom Mjesečev san za učenike osnovne škole, kazalište Smješko izvelo je predstavu Postolar i vrag Augusta Šenoe, održane su i dvije radionice kreativnog pisanja koje je vodio Slađan Lipovec, a u gostima je bio i književnik Miljenko Jergović. Kruna svega bila je dodjela nagrada 2. prosinca za kratku priču-satiru. Povjerenstvo u sastavu Miroslav Mićanović, Hrvoje Kovačević, Branislav Oblučar, Slađan Lipovec i Vinka Jelić-Balta ove godine je između  108 priča trebalo odlučiti koja je najbolja, a one su na natječaj pristigle iz svih dijelova hrvatske, regije i drugih zemalja gdje žive i rade autori koji pišu na hrvatskom jeziku. Povjerenstvo je odlučilo da treća nagrada ide u ruke Borisa Kvaternika za priču „Jedna za kraj“. Drugu nagradu dobio je Marin Pelaić za „Utakmicu“, dok je najbolje ocijenjena od strane povjerenstva priča „Glasine“ koju je napisao Splićanin Mario Majdić Natrlin.

Mario Majdić Natrlin

– Stvarno mi je gušt biti ovdje u Čazmi. Mislim da je ovo jako lijep način da se ime Slavka Kolara prenosi dalje na nove generacije. Po mom mišljenju književni natječaji su danas ono što su nekad bili književni časopisi, način da se novi glasovi prepoznaju i da možda nekakvi novi pravci u književnosti također pronađu svoje mjesto. Zahvaljujem prije svega Gradskoj knjižnici Čazma, zahvaljujem povjerenstvu na nagradi. Ja volim reći da nagrađene priče više govore o žiriju nego o onome tko ih je pisao, tako ako vam se „Glasine“ ne sviđaju, tu su krivci, našalio se prilikom preuzimanja nagrade  Majdić Natrlin.

Valja napomenuti da su kulturnu manifestaciju Dani Slavka Kolara – književni dani 2023., sufinancirali Ministarstvo kulture i medija RH, Bjelovarsko bilogorska županija i Grad Čazma. Završnoj priredbi prisustvovali su ispred Županije Andrea Prugovečki Klepac, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje i gradonačelnik Čazme Dinko Pirak koji je kazao kako mu je drago da ova manifestacija po 12. puta okuplja majstore pera koji kroz sudjelovanje u njoj doprinose da ona i dalje živi.

– Slavko Kolar je ponos nas Čazmanaca. Jedno vrijeme svog života živio je ovdje u našem gradu, tako ga i mi svojatamo, kao i neki drugi gradovi gdje je također ostavio dio svog života. U svakom slučaju, ponosimo se svojom poviješću, svojom baštinom, a Slavko Kolar je svakako dio te naše baštine i želimo da ova manifestacija i u budućnosti bude uspješna i da okuplja majstore pera, kazao je Pirak.