Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se svake godine obilježava 3. prosinca, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar danas je, petak – 1. prosinca održala tradicionalnu medijsku konferenciju. Istoj su prisustvovali predstavnici Zavoda za socijalni rad Bjelovar te Zavoda za zapošljavanje PU Bjelovar. Potom, predsjednici i članovi bjelovarskih Udruga osoba s invaliditetom: Udruga tjelesnih invalida Bjelovar s predsjednikom Tomislavom Novoselom i njegovim zamjenikom – Vladom Benčakom na čelu, zatim Mirko Bosanac iz Udruge slijepih, predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama – Edita Bohaček i Udruga gluhih i nagluhih uz predsjednika Stevu Filipovića te dopredsjednika Dražena Herčekija.     

Prisutnima se najprije obratio Tomislav Novosel. Evo što je između ostaloga rekao.

– U okviru ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, za nas koji pripadamo najbrojnijoj svjetskoj manjini, konferencija se održava pod krilaticom koja je naša zajednička, dugotrajna poruka društvu. Ona glasi: „Ujedinjeni u akciji spašavanja i postizanja ciljeva održivog razvoja“, dakle: za, sa i od strane osoba s invaliditetom. Druga poruka koju šaljemo javnosti je da se zajedno s njom borimo sa svima onima koji su na našoj strani kako bi se osobe s invaliditetom dodatno osnažile te kako bi im se osigurale inkluzivnost i jednakost na svakoj životnoj razini. Na ovaj dan, dan kada podsjećamo donositelje odluka te naše sugrađane da smo u mnogim aspektima još uvijek isključeni iz ravnopravnog sudjelovanja prenosimo im poruku da uklanjanjem ne samo fizičkih barijera, nego još više, prihvaćanjem naših drugačijih sposobnosti svi oni mogu puno doprinijeti stvaranju društva koje će uistinu uključivati sve.

Ponovit ću misao kako se uz pomoć europskih sredstava u skladu s europskim stečevinama i primjenom Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, koje je naša zemlja ratificirala, stanje u sektoru osoba s invaliditetom u našoj zemlji i lokalnoj zajednici donekle popravlja. Tome svjedoči nedavna izjava premijera da će se u proračunu Hrvatske posebno voditi briga o sredstvima za povećanje kvalitete života osoba s invaliditetom, i to posebno u kontekstu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Bit će to u iznosu od nekih 700 milijuna eura te u okviru instrumenta teritorijalnih ulaganja 345 milijuna eura. U tom okviru sredstava, ugrubo, 15 % otpada na osobe s invaliditetom.

Bez obzira na to što se novac troši, mi nemamo modele po kojima bi se to pratilo i po kojima bi nam to netko dokazao, odnosno pokazao. Pojavio se fond koji je omogućio lokalnoj zajednici i udrugama instituciju „Pomoć u kući“. Intenzivno radimo na pomoći našim članovima preko institucije osobnog asistenta te ovog trenutka imamo 30 korisnika. Svaki naš korisnik je posebna priča. Mislim da smo dobili vrlo dobar sustav koji dobro funkcionira. Istovremeno smo vršili suradnju i intervencije prema Ministarstvu rada i socijalne skrbi da se taj sustav treba formalizirati i pretočiti ga u zakon, a upravo to se događa ovih dana – objasnio je Novosel.   

Nakon uvodnih riječi domaćina nazočnima su se obratili i ostali predstavnici udruga.  

Zakon o osobnoj asistenciji na snazi je od 1. srpnja 2023. godine, a Nacrt prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku Vlada će poslati u drugo čitanje kako bi stupio na snagu 1. siječnja 2024. godine. Radi se o novčanoj naknadi namijenjenoj osobama s invaliditetom u svrhu prevladavanja različitih prepreka koje mogu sprječavati njezino puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima.    

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se od 1992. godine, a svrha je promicanje njihove jednakosti u društvu. 

Naposljetku, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, i predsjednici bjelovarskih Udruga osoba s invaliditetom uputili su čestitku djeci s teškoćama u razvoju te osobama s invaliditetom, njihovim roditeljima i starateljima, stručnim djelatnicima i volonterima te svima koji sudjeluju u skrbi i poboljšanju kvalitete življenja djece s teškoćama u razvoju, odnosno osoba s invaliditetom.