Sve je hladnije, a broj napuštenih pasa i mačaka u skloništima i na skrbi udruga ne smanjuje se!

Svjetski dan kućnih ljubimaca obilježava se diljem svijeta i podsjeća na nužnost odgovorne skrbi za pse, mačke, kuniće i druge životinje koje su ljudi izabrali za suživot.

No, upozoravaju Prijatelji životinja, velika većina njih nema sreće da budu voljeni članovi obitelji, već završavaju odbačeni na skrbi uvijek pretrpanih skloništa ili udruga za zaštitu životinja.

“Kućni ljubimci nisu igračke ni privremena kratkotrajna zabava, nego živa osjećajna bića za koja trebamo skrbiti sljedećih 15 do 20 godina. Nažalost, u Hrvatskoj je i dalje svijest o tome niska. Naša udruga promiče odgovorno udomljavanje umjesto kupnje.

To znači da se psi ne smiju držati na lancu, da se i psi i mačke trebaju kastrirati i cijepiti protiv zaraznih bolesti, a psi i protiv bjesnoće i mikročipirati.

Onaj tko nema vremena, uvjete i financijsku mogućnost za skrb o životinji ne bi ju trebao niti uzimati”, poručuju Prijatelji životinja.


Ukazuju da samo u hrvatskim skloništima ima više od 10 000 napuštenih životinja godišnje, što pokazuje koliko olako se u Hrvatskoj „dijele” i „poklanjaju” kućni ljubimci, poput potrošne robe, umjesto da se promišljeno udomljavaju. Pozivaju sve da, povodom Svjetskog dana kućnih ljubimaca, razmisle imaju li uvjete za udomljavanje psa ili mačke, a ako su već udomili životinju, da dijele na društvenim mrežama objave o životinjama koje traže dom.

Pomoći mogu i šetanjem pasa u skloništu, kumstvom nekome od njih i privremenim udomljavanjem.