Kao uvod u Advent, u Gradskom muzej Bjelovar se otvorila izložba „Božićne jaslice“

Ravnateljica Muzeja Marijana Dragičević istaknula je kako su izložbu htjeli postaviti još prošle godine, no zbog velike zainteresiranosti i popularnosti Udruge nisu ju uspjeli realizirati. „Ove smo godine već od veljače krenuli u realizaciju. Ideja izložbe je potekla od našeg kustosa Matića koji je predložio etnološku izložbu jaslica povodom božićnih blagdana. Jaslice su jedan od najljepših načina prikaza Kristova rođenja koji je prisutan u mnogim domovima i na taj način direktna poveznica s kršćanstvom i simbolom Božića. U tome je i posebnost i ljepota radova ove Udruge čije su jaslice već mnogo puta osvajale nagrade.“

Autorica koncepta izložbe je Ana Drveni, a ista će se moći posjetiti do 6. siječnja 2024. godine.„Zahvalni smo što se Muzej odlučio upravo za ovu postavu tijekom blagdanskog razdoblja. Ususret Adventu svi građani i posjetitelji našeg grada moći će uživati u ljepoti božićnih jaslica kakve su bile nekada i kakve su danas. Zahvalni smo i što je ostvarena suradnja s Udrugom koja će se svakako razvijati u budućnosti“, rekao je Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara.

U suradnji s Udrugom ostvarena je izložba radova s etno i  modernim motivima jaslica. „Ova izložba je i poticaj svim posjetiteljima izložbe da naprave nešto ugodno za svoj dom za doček najradosnijeg blagdana Božića. Za razliku od nekada, kada su se jaslice stavljale u sveti kut kuće, danas se one stavljaju ispod bora s ostalim kipovima, gdje krase kućni ugođaj dočaravanja jaslica i rođenja Isusovog te čitavog grada Betlehema,  naglasio je Tomislav Matić, viši kustos Muzeja.

Ovo je vrlo bitna izložba za Udrugu jer je s jedne strane sama izložba organizirana u vrijeme Adventa, a s druge strane ove godine se obilježava 800 godina od postavljanja prvih jaslica Franje Asiškog u Assisu. Izložili smo 60-tak izložaka od najmanjih do većih jaslica.Istaknuo je predsjednik Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica Perica Novosel.

Udruga prijatelja božićnih jaslica osnovana je 2004. godine u Zagrebu s ciljem očuvanja i promocije nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske izrade božićnih jaslica (Betleheme).

Izložbi se pridružila i carica Marija Terezija koja je sve pozvala da u sklopu posjete Adventa u Bjelovaru pogledaju i ovu izložbu.