Gradsko vijeće Grada Bjelovara na 21. sjednici izglasalo je najveći Proračun u povijesti Grada težak 89 milijuna eura. Također, vijećnici su ruke dignuli i za nižu poreznu stopu poreza na dohodak, koji će od 1. siječnja iznositi 18 %. Samim time Bjelovar postaje centar županije s najmanjim porezima u državi i najveći grad u Hrvatskoj s najmanjom stopom poreza na dohodak, napomenuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Prema projekcijama koje su rađene na osnovi prošlogodišnjeg proračuna, Grad Bjelovar će na taj način imati 900 tisuća eura manje prihoda, no s obzirom na veliki gospodarski rast koji nam se događa, mi taj manjak nećemo osjetiti. Naprotiv, ove godine nam je prihod od poreza na dohodak veći za 24% u odnosu na prošlu godinu, a sljedeće godine očekujemo daljnji rast prihoda bez obzira na manju stopu poreza. Razliku će osjetiti građani putem većih osobnih dohodaka. Samim time šaljemo jasnu i snažnu poruku svim poduzetnicima da investiraju u naš grad jer njihov euro ovdje vrijedi više nego u bilo kojem drugom gradu – ističe Hrebak te podsjeća da je Grad Bjelovar još 2020. ukinuo prirez.

Podsjetimo, u skladu s poreznim izmjenama Vlade Republike Hrvatske, u cijeloj Hrvatskoj ukinut je prirez te su uvedene nove stope poreza na dohodak i to u dvije platne skupine poreza, a gradovima je omogućeno da sami odluče visini tih stopa. Za prvu skupinu, u kojoj je raspon od 15 do 23 posto, Bjelovar će, dakle, imati 18 posto. U drugom razredu, u kojemu raspon iznosi od 25 do 34 posto, Bjelovar se odlučio za 28 posto.