U petak 24. studenog 2023. obilježeno je „50 godina ortopedije u gradu Bjelovaru“ te je tim povodom u bjelovarskom Domu kulture održan svečani simpozij.

–  Ortopedija je strašno napredovala gledajući unatrag tih 50 godina. Prije nekih 50 godina To je bilo uglavnom konzervativa, nekih 10 posto pacijenata je bilo za operirati, a sve drugo bila je fizikalna terapija, vježbanje, analgezija, a sada je potpuno obrnuto. Sada 99% pacijenata operiramo, a možda jedan posto konzervativni liječimo, tako da je to potpuni obrat u odnosu na tih 50 godina. Najveći dio operacija su  artroskopija i umjetni kukovi i koljena. Tu problematiku rješavamo i sad smo ponovno  došli na neke brojke od prije pandemije koronavirusa, oko 430 operacija godišnje, dok smo u pandemiji bili na nekih 200 i nešto. Puno očekujemo od  premještaja u novu zgradu te očekujemo odjel s nekih 12 kreveta sa smještajem koji pripada 21. stoljeću i modernim salama za operacije, kazao je voditelj Odjela ortopedije u Općoj bolnici „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar Damir Mikulandra, dr. med., spec. ortoped.

Voditelj Odjela ortopedije u Općoj bolnici „Dr. Anđelko Višić“ Bjelovar Damir Mikulandra, dr. med., spec. ortoped. i dr.sc. Boris Kirin, dr.med. ,spec.ortoped

Najstariji djelatnik Odjela za ortopediju bjelovarske bolnice je dr. Boris Kirin koji je otvorio simpozij u Domu kulture. Naglasio je kako  ortopedske problematike ima sve više te da su u bjelovarskoj bolnici zaposlena tri specijalista ortopeda, dok je četvrti na kraju  specijalizacije. Osvrnuo se i na liste čekanja:

– Liste čekanja su takve kakve jesu. Mi imamo i veliki operativni program i mislim da se s ovim brojem ljudi  i ne može bolje, jer ne može se ići nauštrb kvalitete. Prosječno pogledamo  ujutro oko 50-60 ljudi, popodne barem još toliko. Sada imamo zaposlen jedan manji broj ljudi, jer se još  nismo preselili u nove prostore budući da nam je odjel zatvoren zadnje četiri godine zbog korone, tako da smo mi gosti na kirurgiji u ovom momentu, rekao je Kirin.

Župan Marko Marušić

Čestitajući ovu visoku obljetnicu bjelovarske ortopedije župan Marko Marušić najavio je skoro preseljenje odjela u novu zgradu bolnice.

–  Drago mi je za pedeseti rođendan da ćemo uskoro odjel ortopedije preseliti u zgradu nove bolnice s najmodernijim uređajima. Naša bolnica je po opremljenosti u rangu KBC-ova u puno većim gradovima. Svi oni preduvjeti su stvoreni kako bi i doktori, odnosno medicinske sestre i svi oni koji rade imali što bolje uvjete rada, a naravno u korist svih nas koji ćemo jednoga dana trebati njihovu pomoć, rekao je župan Marušić.