Koristimo je svakodnevno, ali šta znamo o njoj?

U početku je kažiprst bio sasvim dovoljan za pranje zuba

Na samom početku povijesti, prva četkica za zube je gotovo sigurno bila ljudski kažiprst kojeg su drevni Egipćani namakali u “prašak za zube”. Njega su izradili već 5.000 godina prije Krista i on je ujedno prva pasta za zube. Sastojao se od pepela volovog kopita, mirte, ljuske jajeta i vulkanskog kamena (izgleda kao spužva). Kako ne postoje dokazi o postojanju pomagala kojim se ovaj prah nanosio na zube, vjerojatno se samo prstima trljao na zube.

PRVA ČETKICA SA DLAČICAMA

Nastala je u 15. Stoljeću u Kini. Četkicu modernog dizajna izumio je čovjek po imenu William Addis i to 1780 godine u Engleskoj. Četkica je bila izrađena od svinjske dlake i kosti i to je izradio u zatvoru. Po izlasku iz zatvora počeo je masovno proizvoditi četkice te se brzo i obogatio. Četkice se razlikuju ne samo po dizajnu i boji, već i po veličini, kao i tvrdoći/mekoći dlačica. I tu činjenicu svakako vrijedi uzeti u obzir pri odabiru četkice za zube. Važno je napomenuti da manje četkice općenito lakše dopiru do kutova usta i bolje čiste zube. Četkica s fleksibilnijim i mekšim vlaknima neće oštetiti desni. Preporuča se da se četkica mijenja svaka 3 mjeseca. Jer su istraživanja pokazala kako je to period unutar kojeg četkica gubi svoju vrijednost,oštečenjem dlačica ili nakupljanjem bakterija.

PRVA ELEKTRIČNA ČETKICA ZA ZUBE

Nakon toga je nastala prva električna četkica za zube,proizvedena u Švicarskoj 1956. No električna četkica ima malu prednost jer pruža više okretaja u minuti pa učinkovito uklanja plak i ostatke hrane.