ZLATNI RETRIVER

Zlatni retriver spada u srednje velike pasmine. Jako hiperaktivan. Poznati su po svojim visokim kognitivnim sposobnostima, što im omogućava da brzo i uspješno uče različite zadatke. Zlatni retriver prepoznatljiv je po snažnoj građi tijela prekrivenog dugom ‘valovitom’ dlakom ispod koje se nalazi vodootporna podlaka. Riječ je o pasmini čiji se počeci vežu uz viktorijansko doba u Velikoj Britaniji ( sredina 19. do početka 20 st.), a nastala je iz potrebe za lovačkim psom koji se jednako dobro snalazi u potrazi za divljači.
Izvorno lovački pas, zlatni retriver danas se najčešće koristi kao ‘običan ljubimac’, a poznati su i kao psi tragači i terapeutski psi. Obožava igru, a uz pravilnu socijalizaciju i odgoj zlatni retriver odlično će se slagati sa svima – djecom, nepoznatim ljudima, mačkama i ostalim životinjama. Životni vijek mu je 10 do 12 godina.

AMERIČKI STAFORDI

Američki stafford terijer je snažan pas pun energije. Nastao je početkom 19. stoljeća u Velikoj Britaniji križanjem bulldoga i terijera kako bi se dobio manji, snažan i okretan pas. On je prvenstveno obiteljski pas, najsretniji su kad su među ljudima koji ga vole i koje on voli. Kratka dlaka traži vrlo malo njege i lako ju je održavati čistom.

Očekivani životni vijek im je obično 12 godina uz dobru brigu. Pasmina može biti osjetljiva na kožne alergije, infekcije mokraćnog sustava (UTI) i autoimune bolesti. Spondiloza i osteoartritis česti su kod starijih pasa. Displaziju kukova, disfunkciju štitnjače i cerebelarnu ataksiju.

Međutim, Stafford nikad ne odoljeva zovu drugih pasa, te ga treba držati u ograđenim prostorima. Isto tako, nikad ga se ne smije voditi bez povodnika, niti samostalne izlaske izvan dvorišta ili stana jer će zasigurno upasti u neku nevolju.

Ovaj pas ne preporuča se ljudima koji će mu popustiti u svakom trenutku ili onima koji mu neće posvetiti dovoljno vremena. Pas koji je danima zatvoren ili vezan bez ikakve pažnje zasigurno će s vremenom pokazati neposlušnost a često i agresivnost.

PATULJASTI PINČ

Patuljasti pinč dolazi iz Njemačke. Riječ je o inteligentnim psima koji su zaigrani do duboke starosti.  Kao što pokazuju nalazi lubanje i kostiju, ovaj „arhetipski pas“ već je čuvao naselja u kamenom dobu i držao podalje glodavce ili druge štetočine. Krajem 19. stoljeća na gotovo svim farmama pronađeni su pinčevi. Četveronožni prijatelji bili su vrlo popularni kod poljoprivrednika zbog njihove pozornosti i vještine u lovu na štakore i miševe. Čak su i majstori preživljavanja poput štakora teško mogli izbjeći pažljive i uvijek spremne pinčeve. Budući da imaju kratku dlaku, potrebno ih je držati u zatvorenom prostoru jer su osjetljivi na hladnoću,pa su po tome idealni psi za stan ili kuću. Jako inteligentan pa ga bez puno problema možete naučiti da bude poslušan.

Odličnog su zdravlje i ljepote. Naraste od 25 do 30cm, a teži svega 3,5 do 5kg. Životni vijek mu je u prosjeku 15 godina. Dlaka mu je kratka, sjajna, crno – crvene ili smeđe boje. Linja se pa ju je potrebno redovito četkati.

SIBIRSKI SAMOJED

Zemlja podrijetla je Rusija, Zapadni Sibir. Ime je dobio prema sibirskom nomadskom plemenu Samojeda. Samojed,  je jedan od najljepših pasa srednje veličine s veličanstvenom bijelom dlakom i nasmijanim izrazom lica, služio je samojedskim narodima u Sibiru kao lovački i zaprežni pas te pas čuvar. Osim toga, u tom hladnom podneblju njegova je dlaka grijala i vlasnike. 

Samojedi su najčešće izuzetno vokalni psi skloni prekomjernom lajanju te ovi psi imaju lavež visokog tona. Samojed je izvanredna pasmina psa koja će kod svakoga čovjeka izmamiti osmijeh. Jako su tvrdoglavi i teški za dresiranje. Prilagodljiv je klimatskim promjenama ali mu za vrijeme visokih temperatura treba osigurati hlad i hladniji prostor.Šta se tiće zdravlja,skloni su šećernoj bolesti, gluhoći, displaziji kukova. Životni vijek samojeda je od 12-16 god. Teži do 30 kg.

AKITA (američka i japanska)

Akita potječe iz Japana. To je pas impozantnog izgleda snažne građe,guste i sjajne dlake. Uzgajan je za borbu i lov na mjedvjede, a koristio se i kao izvor krzna za vojnu odjeću tijekom Drugog svjetskog rata. Zbog toga su mnogi vlasnici svoje akite puštali u šumu, kako bi im spasili život.Ova pasmina odanog je i zaštitničkog temperamenta zbog čega je često odabiru obitelji s djecom. Voli hladno vrijeme, često mijenja dlaku pa zahtijeva svakodnevno češljanje, no dobra je stvar što ne traži previše dugih šetnji. Voli biti među ljudima. Poznata je i po popularnom uspješnom filmu Hachiko iz 2009 god.u glavnoj ulozi sa Richardom Gereom. Dolazi u mnogim bojama. Teži do 58 kg a životni vijek im je od 10-15 godina. Sklone su kožnim bolestima i bolestima dlake, epilepsiji, autoimunoj bolesti.

NJEMAČKI LOVNI TERIJER

Životni vijek im je do 15 godina. Dlaka mu je kratka, oštra, crna s paležom. Jedna od najčešćih nasljednih bolesti ove pasmine je problem očiju koji se naziva primarna luksacija leće. Terijeri su izuzetno popularni psi čije ime potječe iz latinske riječi TERRA. Ti su psi u početku uzgajani za lov na plijen koji se ukopava ispod površine, u tunelima i jazbinama. Psi terijeri lovili su lisice, rakune, jazavce, divlje svinje, a neki su lovili veći plijen poput losa i medvjeda. Oni su aktivni suputnici, koji se obično mogu lako trenirati.

Terijeri mogu biti vrlo motivirani hranom, pa bi bilo izvrsna ideja koristiti ukusne poslastice dok ih trenirate. Možda je najbolja karakteristika ovih pasa njihov smisao za humor. Mnogo tih pasa može se opisati kao blesave i zabavne. Vole se zabavljati, a ako to ne možete pružiti, pobrinut će se da se mogu i sami zabaviti.

MALTEZER

Ako želite manjeg psa, maltezer je prava maza. Mnoge oduševljava svojim izgledom, kao i karakterom. Točno porijeklo Maltezera ne može se odrediti sa sigurnošću, iako mnogi smatraju da je pasmina nastala na Malti. Maltezeri su bili omiljeni psi francuskih aristokrata, kao i žena iz kraljevskih i plemićkih obitelji. Maltezeri su živahne, male i zaigrane krznene nakupine sreće i životne energije. Pas idealan za kuću ili stan a također i za djecu jer se skoro gotovo ni ne linja a jako je privržen i obožava djecu, no klinci moraju biti oprezni jer je maltezer krhke građe i nehotice ga mogu ozlijediti ako su neoprezni u igri s njim. Zahtjevaju redovito kupanje i šišanje. Teži u prosjeku 3 do 4kg. Životni vijek mu je do 15 godina. Bijele je boje, a mogu se pojaviti primjerci sa žućkastom dlakom na glavi. Iako je živahan,nije pretjerano aktivan. Maltezer je vrlo osjetljiva pasmina što se tiče zdravlja.

Naime, podložni su različitim zdravstvenim problemima kao što su problemi sa zubima, očima i disanjem skloni su oboljevanju jetre, auto imune bolesti, sljepoće. Da bismo sačuvali zdravlje našeg maltezera, potrebno je redovno odlaziti na preglede veterinaru, jednako kao i paziti prilikom izlaganja našeg psa vanjskim temperaturama.

Ova pasmina na jakom suncu vrlo lako izgori, ali se i brzo prehladi kada su temperature ispod nule. Zato vole boraviti u na toplome. Da bi se to spriječilo, mnogi vlasnici svog maltezera oblače u kaputiće i jaknice.