Tradicionalni njemački TÜV Report 2024 analizirao je približno 10,2 milijuna tehničkih pregleda osobnih automobila u Njemačkoj od srpnja 2022. do lipnja 2023. i izdvojio modele koji najviše i najmanje padaju na tehničkim pregledima. Analiziranje221 model vozila, a automobili su podijeljeni ušest skupina prema njihovoj starosti. Kako i Njemačka ima problema sa sve starijim voznim parkom u izvješće su prvi put uključena vozila stara 12 do 13 godina. Rezultati TÜV reporta2024. pokazuju da je otprilike jedno od pet vozila palo na tehničkom pregledu. U prosjeku je20,5 posto automobila koji su bili na tehničkom pregledu imalo„značajne“ ili „opasne“ nedostatke što znači i njihov automatski pad na tehničkom. Vlasnik u tom slučaju dobiva mjesec dana da otkloni problem i nakon toga može ponovo pristupiti tehničkom pregledu.

Udio automobila koji su pali na tehničkom porastao je za0,3 postotna boda u odnosu na prošlogodišnje izvješće. Logično, što su vozila starija, to je veća stopa kvarova: 28,9% vozila starih od 12 do 13 godina nije prošlo tehnički pregled, no taj udio kod vozilastarih od dvije do tri godine je samo 5,7 posto.

U nastavku donosimo popis najboljih i najlošijih automobila na tehničkom pregledu po starosnim skupinama.Tablice pokazuju postotak vozila koja su pala natehničkom pregledu sa ʼznačajnimʼ ili ʼopasnimʼ nedostacima. Moramo naglasiti da ovi podaci nisu nužno i pokazatelj da su određeni modeli bolje ili lošije kvalitete. Posebno kod starijih vozila veliku ulogu o tehničkoj ispravnosti auta igra njegovo održavanje. Jasno je da vlasnici starijeg Audija TTsvom automobilu pridaju mnogo više pažnje nego vlasnici Dacie Logan i sličnih jeftinih modela. Također, vlasnici tipičnih obiteljskih auta poput monovolumena mnogu su pedantniji pri održavanju.


U prvoj koloni je mjesto koje je auto zauzeo, u drugoj njegov naziv, a u trećoj postotak automobila koji su pali na tehničkom pregledu.


Izvor: Autostart.24sata.hr