U tijeku su pripreme za ovogodišnju manifestaciju „Advent u Garešnici“ u okviru koje će se i ove godine održati brojna događanja. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koju zajednički organiziraju Turistička zajednica Sjeverna Moslavina i Grad Garešnica uz potporu gradskog Komunalca i brojnih udruga. Kako nam je rekla direktorica TZ Daniela Belak krenulo je uređenje grada za nadolazeće blagdane kako bi Garešnica blagdan Isusova rođenja dočekala u svečanom izdanju. Oko fontane na središnjem gradskom trgu bit će postavljen adventski vijenac, a božićne dekoracije krasit će, osim trga, i druga mjesta u gradu.

– Blagoslov i paljenje adventskih svijeća i ove će godine biti subotom, a paljenje prve svijeće bit će 2. prosinca u 17 sati. Svijeće će blagosloviti garešnički župnik vlč. Dejan Tot, a palit će ih naši sugrađani koji su se istaknuli na nekom području tijekom godine. Na trgu će se svake subote od 15 do 19 sati održavati Božićni sajam, građanima će se dijeliti kuhano vino, čaj i kolači, a djecu će gradskim ulicama besplatno voziti turistički vlakić. Bit će tu još mnoštvo događanja tako da pozivam građane da se odazovu u što većem broju – rekla nam je Daniela Belak.

Događanja koja će se održati u okviru „Adventa u Garešnici“ neće se odvijati samo na središnjem gradskom trgu. U Centru za posjetitelje održat će se radionica izrade kućica za ptice, u Hrvatskom domu plesni koncert Garešničkih mažoretkinja i njihovih gostiju, koncert SKD Prosvjeta, priredba OŠ Garešnica i koncert Glazbene škole, a u gradskoj knjižnici Đuro Sudeta božićna radionica za odrasle te večer poezije i glazbe.

Na sam Božić poslije mise polnoćke u Pastoralnom centru bit će tradicionalno druženje oko Božićnog stola, a 29. prosinca u Hrvatskom će se domu održati koncert „Tebi grade moj“ na kojem će nastupiti Gareški kulturni centar, Pjevačka skupina MedjuWodje, Tamburaši Bijele Moslavine, FA Zdenac, Hrvatska žena, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta i Češka beseda.  Vrtićanci će i ove godine dočekati motomrazeve, a u planu je i dječji doček Nove godine koji će se održati na Trgu hrvatskih branitelja u subotu 30. prosinca s početkom u 11 sati.  Organizaciju manifestacije i ove će godine pomoći gradske udruge, tvrtke i ustanove koje će se izmjenjivati kao domaćini svake subote prilikom paljenja svijeća.  

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik