Novi Zakon o medijima, lažne vijesti, upotreba hrvatskog jezika u medijima, samo su neke teme o kojima se jučer i danas raspravlja na 29. danima Hrvatskih radijskih nakladnika u Svetom Martinu na Muri. Na otvorenju skupa istaknuto je kako se nakladnici još uvijek bore s posljedicama covid-krize. Ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac istaknuo je kako će im trebati još bar dvije godine da se vrate na brojke iz pretpandemijske 2019., a ako se u obzir uzme inflacija, taj će proces potrajati i duže. Stoga je pozvao državu te regionalnu i lokalnu samoupravu da izdašnije financiraju lokalne medije.

–  Pitanje je, i je li dovoljno, koliko ulaže društvo, zajednica, Država, lokalna i regionalna samouprava u profesionalno novinarstvo. Ja mislim da je ovo pravo vrijeme i pravo mjesto da doista pošaljemo i poruku, ali da svi razmislimo, da u lokalne medije i lokalna i regionalna radija ulažemo što više. Nažalost, tržišni opstanak bez pomoći zajednice neće biti moguć, rekao je Popovac.

Na okupljanju je bilo riječi i o javnim pozivima putem kojih elektronički mediji trebaju dolaziti do sredstava. Istaknuto je i kako su istraživanja potvrdila kako je baš radio medij kojem publika najviše vjeruje te najtočniji medij koji, bez obzira na aktualne probleme, itekako ima budućnost.