6 C
Bjelovar
Utorak, 28 studenoga, 2023
spot_img

Povodom Svjetskoga dana dijabetesa u Udruzi osoba s invaliditetom Grubišno Polje: Na ‘Kavi s liječnicom’ razgovarali o šećernoj bolesti

Nove vijesti

Svjetski dan šećerne bolesti u Grubišnom Polju obilježen je takozvanom kavom s liječnicom Sonjom Kulhavi. Liječnica je podsjetila da je to kronična bolest kod koje je glavna manifestacija poremećaj metabolizma glukoze, odnosno šećera u krvi. Neki od glavnih rizičnih čimbenika za razvoj bolesti su pretilost, tjelesna neaktivnost, genetska predispozicija, ali i stres. Postoje dva osnovna tipa: Tip 1, koji je neizlječiv te Tip 2 koji se promjenom životnih navika poput reguliranja prehrane, tjelesne težine i povećanja tjelovježbe može uspješno nadvladati do stanja da pacijent i ne treba lijekove. Sudionice ‘kava s liječnicom’ ujedno su imale priliku provjeriti količinu šećera u krvi.

Prema procjenama Međunarodne dijabetološke federacije sa šećernom bolešću u svijetu živi 537 milijuna osoba u dobi od 20-79 godina, a oko od šest do sedam milijuna godišnje zbog nje ih umire. Prema podacima Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolešću u Hrvatskoj je 2022. godine bilo 388.213 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih se povećava iz godine u godinu. Procjena je da u Hrvatskoj tek 60 posto oboljelih ima postavljenu dijagnozu pa se ukupan broj oboljelih od šećerne bolesti približava 500.000.

Više pročitajte u novom 167. broju 043 Bjelovarsko-bilogorskog vjesnika koji izlazi u četvrtak 23. studenog

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika