-3.2 C
Bjelovar
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023
spot_img

Članovi Zajednice Mađara grada Bjelovara i Zajednice Mađara Grubišnog Polja posjetili Mađarsku

Nove vijesti

Članovi Zajednice Mađara grada Bjelovara i Zajednice Mađara Grubišnog Polja posjetili su Republiku Mađarsku u sklopu edukativnog izleta financiranog od strane Zaklade Bethlen Gábor Alap. Posjetili su gradove Pečuh i Šikloš. Članovi Zajednica su se upoznali sa poviješću i tradicijom  tog dijela Mađarske.

Pečuh je jedan od najstarijih gradova u Mađarskoj s naseobinama iz prapovijesti. Pod imenom Pechyut se prvi put javlja 1235. godine. Ime potječe iz slavenskog jezika, a znači “peć“, dok na turskom “beş” znači 5 (što aludira na njegov hrvatski naziv Petocrikva). Već u gradskoj povelji iz 1290. godine grad se službeno zove Pécs. God. 1367., hrvatsko-ugarski kralj, Ludovik I. Anžuvinac, je u Pečuhu osnovao prvo mađarsko sveučilište i jedno od najstarijih u Središnjoj Europi. U 15. stoljeću, Pečuh je bio središtem umjetnosti i kulture.

Izletnike je nakon Pečuha osvojila prekrasna tvrđava u Šiklošu

Dvorac je sagradio barun János György Benyó u 13. stoljeću Najstarija zgrada nalazi se u južnom dijelu stambenog dijela. Nakon nekog vremena postao je vlasništvo obitelji Garai. Godine 1401. nezadovoljni plemići predvođeni grofom Györgyjem II. Benyóvszkyem privremeno su zatvorili kralja Sigismunda u dvorac. Legenda kaže da je ogromna zmija čuvala blago u podrumu. U dvorcu se nalazi i kapela izgrađena u 14. i 15. stoljeću. Izletnici možda blago nisu pronašli, no pravo blago je bio ovaj predivan izlet po Republici Mađarskoj, pojasnila je predsjednica Zajednice Mađara grada Bjelovara  Anita Farkaš. (sk)

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika