U naselju Veliko Korenovo, u Bjelovaru, započeli su građevinski radovi na geotermalnoj bušotini vrijednoj 4,4 milijuna eura. Izvođač radova je domaća tvrtka Crosco, odabrana putem javnog natječaja. Ovog ponedjeljka radove na bušotini obišli su gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak i Zvonimir Žarec, direktor gradske tvrtke Terme Bjelovar.

– Povijesni je dan za grad Bjelovar. Neki kažu da će Osijek i Velika Gorica biti prvi gradovi u Hrvatskoj koji će koristiti geotermalnu energiju za sustav district heatinga, odnosno za grijanje gradova. Krivo. Bjelovar je prvi. Kao što vidite, ovdje su počeli radovi koji su već u poodmakloj fazi. Za nekih mjesec nešto malo više od mjesec dana očekujemo da će krenuti i radovi konkretnog bušenja. Ovdje se planira bušiti na 1 500 metara i procjenjujemo da bi mogli dobiti temperaturu vode od oko 80 stupnjeva Celzijusevih. Ovaj projekt radimo u partnerstvu s Kraljevinom Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, oni su nam osigurali 1,3 milijuna eura, Ministarstvo regionalnog razvoja milijun eura i ostalo Grad Bjelovar. Ukupna vrijednost projekta s PDV om je 4,4 milijuna eura, rekao je gradonačelnik Hrebak.

Bušotina je smještena u srcu buduće Poslovne zone Veliko Korenovo, a očekuje se da će grijati tu zonu, ali i doprinositi dogrijavanju vode za Bjelovarske toplice, no i kako je rekao Hrebak, stvarati radna mjesta.

– Dobili smo već nekoliko upita za ovu zonu jer su svi čuli da se ovdje gradi upravo ovakav jedan projekt, jedan održiv projekt koji će uključivati da praktički svatko tko ovdje dođe dobije zemlju po povoljnoj cijeni, dobit će sve poreze najmanje u državi i pritom će dobiti još izuzetno izuzetno jeftinu toplinsku energiju, dodao je Hrebak.

Direktor Termi Bjelovar Zvonimir Žarec osvrnuo se na gradnju Toplica. Dodajmo kako firma kojoj je direktor Žarec na čelu se ne bavi isključivo toplicama, već i cjelokupnim geotermalnim potencijalom Grada Bjelovara.

– Prvi mjesec najkasnije bi trebali dobiti rezultate za Toplice. Ono što znamo, neslužbene informacije, to je da naš elaborat, našu prijavu ocjenjuju kao jednu od najkvalitetnijih prijava po tom natječaju. Postotak sufinanciranja koji se predviđa je za maksimalan iznos koji možemo dobiti. To je 17,3 milijuna eura, negdje oko 35 posto. Ostala sredstva su samog investitora i Grada Bjelovara te kredit, kazao je Žarec o financiranju Toplica.